FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA RAZMATRA NOVU KANDIDATURU ELBARADEIA

BEČ, 27. rujna 2004. (Hina/AFP) - Novi Odbor guvernera Međunarodneagencije za atomsku energiju (IAEA) sastao se u ponedjeljak kako bidogovorio proceduru izbora novog glavnog direktora agencije, dužnostkoju trenutačno obnaša Mohamed Elbaradei koji unatoč američkomprotivljenju priželjkuje novi, treći mandat.
BEČ, 27. rujna 2004. (Hina/AFP) - Novi Odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sastao se u ponedjeljak kako bi dogovorio proceduru izbora novog glavnog direktora agencije, dužnost koju trenutačno obnaša Mohamed Elbaradei koji unatoč američkom protivljenju priželjkuje novi, treći mandat.

Odbor guvernera od 35 članova djelomično je obnovljen na općoj skupštini agencije prošloga tjedna u Beču, no glavne nuklearne sile i najveće zemlje i dalje su njegove članice.

"Odbor bi trebao odlučiti o proceduri izbora glavnog direktora", rekao je glasnogovornik agencije.

ElBaradeiev mandat istječe 30. studenoga iduće godine.

Prema diplomatskim izvorima, Sjedinjene Države i još devet zemalja koje najviše pridonose UN-ovu proračunu (tzv. Ženevska skupina) smatraju da direktori agencije na njezinu čelu ne bi smjeli biti dulje od dva mandata.

"Takva politika nema ništa sa sposobnošću glavnog direktora. Sjedinjene Države smatraju da je on na čelu agencije dobro radio i to u teškim vremenima. Riječ je o načelu i dobrom vodstvu", rekao je jedan zapadni dužnosnik upoznat s pitanjem.

ElBaradeia i IAEA-u smatra se favoritom za Nobelovu nagradu za mir za 2004. godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙