FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HOĆE LI NEKADAŠNJI RUDNIK U SIVERIĆU BITI PRETVOREN U MUZEJ?

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Glavni cilj studijskog putovanjagradonačelnika i načelnika 9 hrvatskih gradova i općina po VelikojBritaniji bilo je stjecanje iskustava o funkcioniranju lokalnesamouprave kojima se promovira zdravo poslovno okruženje, tumači urazgovoru za Glas Amerike Marko Pranić, stručni suradnik zagospodarstvo i društvene djelatnosti u drniškom poglavarstvu.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Glavni cilj studijskog putovanja gradonačelnika i načelnika 9 hrvatskih gradova i općina po Velikoj Britaniji bilo je stjecanje iskustava o funkcioniranju lokalne samouprave kojima se promovira zdravo poslovno okruženje, tumači u razgovoru za Glas Amerike Marko Pranić, stručni suradnik za gospodarstvo i društvene djelatnosti u drniškom poglavarstvu.

Semodnevni posjet Velikoj Britaniji financirala je Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, napominje postaja, izdvajajući kao glavni predmet zanimanja angažman tijela lokalne samouprave na promociji zdravog poslovnog okruženja, poticanju lokalnog poduzetništva i privlačenju vanjskih ulagača radi stvaranja povoljlnih uvjeta za održivi gospodarski rast.

"Ono što je za mene u Velikoj Britaniji bilo interesantno je način privlačenja stranog kapitala uz pomoć poticaja i konkretnih sredstava te financiranje nerazvijenih regija putem strukturnih fondova EU-a", ističe Pranić za VOA-u, dodajući da će u budućnosti biti važno sudjelovati u pribavljanju sredstava iz fondova za financiranje i realizaciju ideja na svom području".

Tijekom boravka u Britaniji izaslanstvo iz Hrvatske posjetilo je i Agenciju za razvoj u Walesu a muzej na otvorenom u jednom rudarskom gradiću potaknuo je Pranića na ideju da sličan projekt pokrene i u tradicionalnom rudarskom mjestu kod Drniša Siveriću, prenosi VOA.

"Namjeravam sada stanovništvu Siverića predložiti da na iskopima rudnika - a još postoje zgrade koje su prilično sačuvane - i na bazi priča iz povijesti rudnika i mjesta otvorenimo jedan muzej na otvorenom i privučemo turiste", tumači stručni suradnik drniškog poglavarstva svoju zamisao.

"Druga bitna stvar koju sam zamijetio u Walesu je njihovo korištenje prirodnih resursa u proizvodnji autohtonih proizvoda kao što su hrana i piće", dodaje Pranić za VOA-u, ocjenjujući da se drniška regija treba u projektima razvoja osloniti na prirodne resurse a ne pokušati privući visoke tehnologije, prenosi postaja njegove riječi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙