FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MERCK SRUŠIO VRIJEDNOST DOW JONESA

NEW YORK, 1. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Američki proizvođačlijekova Merck dominirao je poslovanjem američkih burzi u četvrtak, teje bio ponajviše zaslužan za pad vrijednosti njujorškog Dow Jonesanakon što je objavio da povlači s tržišta svoj lijek Vioxx jer suistraživanja pokazala da udvostručuje rizik od srčanog napada imoždanog udara.
NEW YORK, 1. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač lijekova Merck dominirao je poslovanjem američkih burzi u četvrtak, te je bio ponajviše zaslužan za pad vrijednosti njujorškog Dow Jonesa nakon što je objavio da povlači s tržišta svoj lijek Vioxx jer su istraživanja pokazala da udvostručuje rizik od srčanog napada i moždanog udara.

Njegove dionice potonule su 26 posto, na 33 dolara, najnižu razinu u proteklih osam godina.

Dow Jones poslovanje je završio na 10.080 bodova, 0,6 posto slabiji. Njegova vrijednost u rujnu je tako oslabila 0,95 posto, a u trećem tromjesečju 3,4 posto, što je njegova najlošija izvedba nakon prvog tromjesečja 2003.

Tehnološki Nasdaq jučerašnje trgovanje završio je na 1.896 bodova, 0,15 posto jači. U rujnu je njegova vrijednost ojačala 3,2 posto, no u trećem tromjesečju oslabila čak 7,4 posto.

Nakon Merckove najave, američka Agencija za hranu i lijekove objavila je da želi dobiti dodatne podatke o sigurnosti lijekova kako bi odlučila hoće li odobriti uporabu novog Merckova lijeka sličnog Vioxxu. Izgledi za povećanjem nadzora regulatornih vlasti pogodili su i cijene ostalih farmaceutskih dionica.

Visoke cijene nafte također su nastavile pritiskati cijene dionica kako trgovci sumnjaju da će se održati primirje uspostavljeno između pobunjenika i vlade u OPEC-ovoj članici Nigeriji, inače petom po veličini svjetskom izvozniku.

Slučaj Merck i skupa nafta pogodili su i jučerašnje poslovanje na europskim burzama. Londonski Ftse indeks potonuo je tako 0,4 posto, na 4.570 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,7 posto, na 3.892 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙