FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GOSPODARSKO VIJEĆE HGK-KOMORE ZAGREB O TRGOVANJU S EU

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Carina je danas u središtu procesaglobalizacije koji ju s njezinim zadaćama nadzora i kontrole umeđunarodnoj trgovini čini ključnim faktorom za konkurentnost tvrtki idržava, rekla je danas na sjednici Gospodarskog vijeća HGK-KomoreZagreb načelnica odjela u Središnjem uredu Carinske uprave ZlaticaTomašević.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Carina je danas u središtu procesa globalizacije koji ju s njezinim zadaćama nadzora i kontrole u međunarodnoj trgovini čini ključnim faktorom za konkurentnost tvrtki i država, rekla je danas na sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Komore Zagreb načelnica odjela u Središnjem uredu Carinske uprave Zlatica Tomašević.

Tema današnje proširene sjednice Gospodarskog vijeća bili su učinci proširenja Europske unije na vanjskotrgovinsko poslovanje hrvatskog gospodarstva s posebnim osvrtom na carine.

Približavanjem EU i posao hrvatske carinske službe će se mijenjati do trenutka samog ulaska u Uniju, kada će ta služba izgubiti dio poslova, a s druge strane otvorit će joj se mogućnost da posao carinjenja obavlja za poduzetnike iz svih zemlja članica.

Zbog toga je Carinska uprava započela s nizom promjena u radu, od sve veće uporabe informatičke tehnologije, do uspostave suvremenih sustava kontrole poslovanja, kazala je Tomašević.

Promjene u vanjskoj trgovini koje su nastupile nakon 1. svibnja, odnosno proširenja EU za još deset članica predstavio je Zlatko Bazianec, voditelj Euro info komunikacijskog centra (EICC) Hrvatske gospodarske komore (HGK), koji je osnovala Europska komisija sa svrhom informiranja, savjetovanja i pomaganja malim i srednjim tvrtkama o pitanjima vezanim za EU.

Jedna od značajnijih promjena bilo je povlačenje svih do tada primjenjivanih ugovora o slobodnoj trgovini s 'novim' članicama te zamjena tih ugovora odredbama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Tako je i za te zemlje uveden režim kao i za 'stare' članice, odnosno primjenjuje se tzv. Zajednička carinska tarifa te ostali carinski i trgovinskih propisa EU.

Primjerice, u trgovini s 'novim' članicama, s kojima je Hrvatska već imala zonu slobodne trgovine, od 1. svibnja su se ponovno počele primjenjivati carine na neke industrijske proizvode podrijetlom iz tih zemalja, i to pod uvjetima iz SSP-a.

Tako su u ovoj godini na dio industrijskih proizvoda vraćene carine od 40 posto (u 2005. g. 30 posto, a 2006. godini 15 posto), dok se kod tekstilnih proizvoda te proizvoda od željeza i čelika ove godine primjenjuje carina od 35 posto (iduće godine 20 posto, 2006. godine nula posto).

Bazianec je predstavio i rad hrvatskog EICC-a, čija je svrha informirati, savjetovati i pomagati tvrtkama koje posluju s EU o pitanjima zakonodavstva EU, prilagodbe hrvatskog zakonodavstva, programima EU koji su otvoreni Hrvatskoj i sl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙