FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKO-MALEZIJSKI POSLOVNI RAZGOVORI

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Skupina malezijskih i hrvatskihgospodarstvenika, u sklopu Hrvatsko-malezijskog poslovnog skupaodržanog u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), razmotrila je danasmogućnosti gospodarske suradnje dviju zemalja.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Skupina malezijskih i hrvatskih gospodarstvenika, u sklopu Hrvatsko-malezijskog poslovnog skupa održanog u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), razmotrila je danas mogućnosti gospodarske suradnje dviju zemalja.

Tijekom susreta potpisan je i Sporazum o suradnji između HGK i Federacije proizvođača malezijske pokrajine Sabah te Trgovačke komore pokrajine Sabah.

Na plenarnom dijelu susreta, pomoćnica direktora HGK-ova Odjela za međunarodnu suradnju Biserka Pauković ocijenila je da među dvjema zemljama postoje brojne mogućnosti razvoja gospodarske suradnje. Posebno je istaknula mogućnosti suradnje u turizmu, jer, kako je napomenula, u Hrvatskoj raste interes za egzotičnim prekomorskim odredištima.

U ime malezijskih gospodarstvenika, ministar industrijskog razvoja pokrajine Sabah Datuk Ewon Ebin ocijenio je da danas potpisani sporazum može biti polazna točka za razvoj gospodarske suradnje dviju zemalja.

Trenutno tu suradnju karakterizira veliki vanjskotrgovinski deficit na hrvatskoj strani. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je Hrvatski robni izvoz u Maleziju prošle godine iznosio 8,14 milijuna dolara dok je vrijednost uvoza bila 44,25 milijuna dolara.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, hrvatski izvoz u Maleziju iznosio je 577 tisuća dolara, a uvoz iz te zemlje 16,87 milijuna dolara. U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvoz je smanjen za 53,5 posto, a uvoz za 15,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Po tim podacima Hrvatska u Maleziju najviše izvozi pokućstvo, razne vrste cementa te motorna vozila i njihove dijelove.

U hrvatskom uvozu iz Malezije dominiraju računala i njihove komponente, radio i telekomunikacijska oprema, palmino ulje i kaučuk.

Nakon plenarnog dijela sastanka, održani su pojedinačni susreti malezijskih i hrvatskih tvrtki. Neke od tvrtki s hrvatske strane na tim susretima bile su Elektrokontakt, Esco, Hidroelektra, Podravka, Luka Rijeka i TPK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙