FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEŠKI PREGOVORI O POVEZIVANJU EU I MERCUSORA

BRUXELLES, 30. rujna 2004. (Hina/AP) - Nastojanja da se uspostavinajveća svjetska slobodna trgovinska zona povezivanjem Europske unijei Mercusora, gospodarskog bloka država Južne Amerike, suočena su steškim pregovorima nakon nove EU ponude koja je naišla na hladanprijem preko Atlantika.
BRUXELLES, 30. rujna 2004. (Hina/AP) - Nastojanja da se uspostavi najveća svjetska slobodna trgovinska zona povezivanjem Europske unije i Mercusora, gospodarskog bloka država Južne Amerike, suočena su s teškim pregovorima nakon nove EU ponude koja je naišla na hladan prijem preko Atlantika.

EU je u svojoj najnovijoj ponudi Mercosuru predložio postupno ukidanje carina na industrijsku robu zemalja članica, i to Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja, u roku 10 godina, u nastojanju da se pregovori dovrše do kraja listopada.

No, iz Mercusora su se požalili da EU ne ide dovoljno daleko u otvaranju pristupa svom tržištu govedine i ostalih poljoprivrednih proizvoda te unosnog tržišta usluga. "Na prvi pogled, ukupna ponuda iz EU ne čini se ni blizu poboljšanim nastojanjima iz Mercusora", priopćeno je u srijedu iz brazilskog ministarstva vanjskih poslova.

EU smatra posljednju ponudu Mercosura nedovoljnom obzirom na važnost pregovora o uspostavi slobodnog trgovačkog područja između dva kontinenta, priopćila je danas Europska komisija.

Europski diplomati također se žale da Mercusorova ponuda predstavljena tijekom vikenda nije ispunila europska očekivanja, te su dali naslutiti da slijede teški pregovori idućih mjesec dana kako bi se postigao sporazum do postavljenog roka.

Pregovori su usmjereni stvaranju slobodne trgovinske zone koja bi uključivala 650 milijuna ljudi s obje strane Atlantika. Najavljujući svoju ponudu, EU je kazao da nudi otvaranje pristupa javnim natječajima južnoameričkim kompanijama, vrijednim godišnje 200 milijardi eura, te promptno ukidanje 65 posto carina na industrijsku robu i otvaranje tržišta usluga i poljoprivrednih proizvoda, no i zadržavanje kvota na mali broj senzitivnih poljoprivrednih proizvoda.

Pregovore između dviju strana pogađaju sukobi već nekoliko mjeseci, pri čemu EU zahtijeva veći pristup tržištu usluga i javnih radova u Južnoj Americi, a Mercusor želi lakši pristup EU tržištu hrane, pogotovo mesa.

Ukoliko ne uspiju do postavljenog roka postići sporazum, njegovo postizanje moglo bi biti odgođeno, jer nova Europska komisija preuzima funkciju 1. studenoga. Trgovina između Mercusora i EU lani je dosegnula vrijednost od 40 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙