FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 11. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 11. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LUXEMBOURG

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja EU sastali su se u ponedjeljak u Luxembourgu na redovitom mjesečnom sastanku. Ministrima će se poslijepodne pridružiti glavna tužiteljica Haaškog suda Karla del Ponte koja će podnijeti izvješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Tribunalom.

Puna suradnja s Haaškim sudom jedan je od uvjeta koje EU postavlja pred zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja za njihovo približavanje toj integraciji.

U avisu Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo koji je objavljen u travnju ove godine, navedeno je da je glavna tužiteljica u potpunosti zadovoljna hrvatskom suradnjom sa sudom. Komisija je u avisu također istaknula da Hrvatska treba učiniti sve kako bi general Ante Gotovina, koji je još u bijegu, bio isporučen Haaškom sudu.

LUXEMBOURG

Ministri vanjskih poslova Europske unije odobrili su u ponedjeljak u Luxembourgu operativni plan za preuzimanje od NATO-a vojne operacije u BiH a europske snage preuzet će misiju od SFOR-a 2. prosinca ove godine.

Operacija pod nazivom Althea, dosad je najveća vojna misija, koju poduzima Europska unija. Ta će operacija podržavati "naš dugoročni cilj" uspostave "stabilne, održive, mirne i multietničke Bosne i Hercegovine, koja će mirno surađivati sa svojim susjedima i biti na nepovratnom putu prema članstvu u EU-u", ističu ministri.

Vijeće EU-a također je produžilo mandat na daljnjih godinu dana policijskoj misiji u Makedoniji (EUPOL PROXIMA). Sadašnji mandat policijskoj misiji istječe 15. prosinca. Uloga te misije je potpora razvoju djelotvorne i profesionalne policijske službe u Makedoniji u skladu s europskim standardima.

KABUL

Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozdravio je u ponedjeljak, prilikom posjeta Kabulu, rad mirovnih snaga u Afganistanu tijekom kazavši da su njihovi napori pomogli u izbjegavanju nasilja tijekom prvih slobodnih izbora u toj zemlji.

Schroederov šestosatni posjet Kabulu uslijedio je samo dva dana nakon što su u Afganistanu održani prvi izravni predsjednički izbori na koje je sada pala sjena optužbi o prijevari.

Po svom dolasku u Kabul Schroeder je pozdravio rad njemačkog kontingenta koji broji 2.000 vojnika u sklopu Međunarodnih mirovnih snaga (ISAF). Kako je kazao, bez ISAF-a i njemačkih vojnika sigurnosna situacija ne bi dopustila održavanje izbora.

BAGDAD

Operacija razoružanja radikalne šijitske milicije u dijelu Bagdada poznatom kao Sadr City započela je u ponedjeljak ujutro vrlo skromno - tek se jedan Iračanin pojavio u policijskoj postaji Al-Nasser i predao dvije strojnice, javljaju agencije.

Američka vojska je objavila da se oružje predaje i u policijskim postajama Al-Jazair i Habibia, ali detalji nisu poznati. Glasnogovornik američke vojske je priopćio da iračka policija u Al-Jazairu pripadnicima milicija u zamjenu za oružje daje novac.

Pripadnici Vojske Mehdi, milicije radikalnog šijitskog vođe Moqtade Sadra, trebali bi u idućih pet dana predati teško i srednje teško naoružanje, nakon čega bi, izuzev osoba optuženih za zločine, iz zatvora trebali biti pušteni njihovi pristaše. Protiv njih bi se također obustavio i sudski postupak.

SANKT PETERBURG

Prvi blok ruske nuklearne centrale u Sankt Peterburgu zaustavljen je u nedjelju navečer hitnom automatskom procedurom zbog još neobjašnjenih tehničkih problema, objavio je u ponedjeljak lokalni ured ministarstva za izvanredne situacije.

Sigurnosni sustav centrale je zabilježio pad snage i blok je zaustavljen automatski, dodao je isti izvor napomenuvši kako je u centralu upućeno istražno povjerenstvo.

Kako se doznaje od istog izvora, razina radioaktivnosti u regiji je ostala normalna.

BAGDAD

Američka vojska u ponedjeljak je objavila da bi iz zatvora Abu Ghraib, kod Bagdada, i Logora Bucca, na jugu Iraka, trebalo biti oslobođeno 154 zatvorenika

"Za danas je predviđeno puštanje 154 zatvorenika", izjavio je glasnogovornik američke vojske, pukovnik Barry Johnson. Prema njegovim riječima, puštanje spomenutih zatvorenika nije povezano s operacijom razoružanja šijitske Vojske Mehdi, radikalnog vođe Moqtade Sadra, kojemu je obećano da će u zamjenu za predaju teškog i srednje teškog naoružanja iz zatvora biti pušteni njegovi pristaše.

Odluku o puštanju Iračana iz Abu Ghraiba i Logora Bucca donijelo je posebno povjerenstvo zaduženo da preispita stanje zatočenih u spomenutim zatvorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙