FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30

ZAGREB, 4. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati
ZAGREB, 4. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati

LJUBLJANA

Prema najnovijim rezultatima slovenske izborne komisije, na temelju 92 posto prebrojanih glasova, u novom sazivu slovenskog parlamenta najviše mandata imat će Socijaldemokratska stranka Slovenije (SDS) Janeza Janše kojega će predsjednik države Janez Drnovšek vjerojatno imenovati mandatarem nove vlade.

Janšina stranka dobila je 29 mandata u parlamentu, njezina koalicijska partnerica Demokršćanska Nova Slovenija N.Si Andreja Bajuka 9 mandata, a Slovenska pučka stranka SLS 7 mandata.

To znači da u sadašnjem trenutku ove tri stranke desnog centra imaju polovicu mandata u parlamentu i jedan glas manjka do potrebne natpolovične većine.

Liberalni demokrati (LDS) premijera Antona Ropa, koji su najveći gubitnici ovih izbora, prema ovim rezultatima imali bi 23 mandata, Udružena lista socijaldemokrata (ZLSD) 10 mandata, Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčića 6 mandata, a Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) 4 mandata.

Dva mjesta u parlamentu pripadaju predstavnicima talijanske i mađarske manjine.

"Postigli smo sjajan rezultat, a velika potpora birača ujedno nam je i obveza da ispunimo obećanja koja smo dali prije izbora", rekao je u Međunarodnom press centru u Ljubljani u nedjelju navečer predsjednik stranke koja je dobila najveći broj glasova i mandata te vjerojatni budući mandatar Janez Janša.

On je naglasio da u slučaju da dobije mandat za sastav nove vlade i da uspije formirati koaliciju s većinom u parlamentu nema namjeru izvoditi radikalne promjene te da je njegova SDS "stranka političke sredine".

SARAJEVO

Četrdeset četiri općine na području Federacije Bosne i Hercegovine nisu dobile načelnike nakon prvog kruga prebrojavanja rezultata glasovanja na općinskim izborima održanim 2. listopada, objavilo je u nedjelju navečer Izborno povjerenstvo BiH.

Članica Izbornog povjerenstva Lidija Korać izjavila je novinarima u Sarajevu kako je u samo 27 općina jedan kandidat dobio više od zakonom propisanih 50 posto plus jedan glas čime je njegov izbor postao punovažan.

Preliminarni rezultati izbora koje je jučer objavilo Izborno povjerenstvo BiH pokazali su kako su ocjene što su ih ranije dale političke stranke bile točne te da veće promjene raspoloženja biračkog tijela u odnosu na izbore održane 2002. godine nije bilo.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan zatražio je jučer od Izraela da prekine vojnu akciju u pojasu Gaze u kojoj je u posljednjih pet dana ubijeno 66 Palestinaca.

"Glavni tajnik traži od izraelske vlade da prekine vojne upade u pojas Gaze, koji su doveli do smrti brojnih Palestinaca, među kojima ima mnogo civila i djece", priopćio je Annanov glasnogovornik Fred Eckhard.

MADRID

Španjolski ministar unutarnjih poslova Jose Antonio Alonso ocijenio je jučer "povijesnim" uhićenje Mikela Albizua Iriartea, jednog od najviših vođa baskijske separatističke organizacije ETA-e, javlja France presse.

Mikel Albizu Iriarte zvan Antza i njegova supruga Soledad Iparragirre Genetxea poznata kao Anboto uhićeni su u nedjelju u Salies de Bearnu na jugozapadu Francuske u velikoj zajedničkoj španjolsko-francuskoj protuterorističkoj operaciji.

Španjolski ministar potvrdio je njihovo uhićenje, dodajući da je u akciji zaplijenjeno i 700 kilograma eksploziva te mnogo oružja i streljiva.

Francuski ministar unutarnjih poslova Dominique de Villepin uspješan ishod akcije pripisao je "dugogodišnjem strpljivom i pozornom radu".

KAIRO

Italija je svjesna zabrinutosti Arapa i muslimana izazvanih strahom da Zapad pokušava nametnuti reforme Bliskom istoku, rekao je jučer zamjenik talijanskog premijera Gianfranco Fini.

Italija je "primijetila da su zabrinutost i očaj na Bliskom istoku izazvani strahom da zapadni svijet pokušava tim zajednicama nametnuti model razvoja i modernizacije koji nisu u skladu s njihovom kulturom", rekao je Fini tijekom sastanka s egipatskim ministrom vanjskih poslova Ahmedom Abulom Gheitom.

Fini se u Kairu susreo i s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i glavnim tajnikom Arapske lige Amrom Musom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙