FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 10. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihvijesti do 12.30 sati:
ZAGREB, 10. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 12.30 sati:

SARAJEVO

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić smatra da je međudržavno vijeće za suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine zastarjeli oblik djelovanja i da odnose dvije zemlje treba razvijati na razini vlada i ministarstava.

U intervjuu kojega je u nedjelju objavio sarajevski "Dnevni avaz" Terzić je komentirao susret što ga je početkom tjedna u Zagrebu imao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te je potvrdio kako je tom prigodom posebice razgovarano o statusu luke Ploče. Predsjedništvo BiH sada očekuje s hrvatske strane novi prijedlog, rekao je Terzić i najavio detaljne razgovore o tome krajem studenog kad bosanskohercegovački ministri planiraju putovati u Zagreb. Uz razgovore o statusu luke Ploče očekuju se i oni o imovinskim pitanjima, napomenuo je Terzić.

On je pojasnio kako hrvatske vlasti nude da građani BiH imaju u Hrvatskoj zagarantirana imovinska prava na način na koji je to slučaj s Nijemcima no Terzić drži kako nema razloga da ne vrijedi puni reciprocitet jer hrvatski državljani u BiH imaju neograničeno pravo posjedovanja nekretnina.

BAGDAD

Najmanje 17 osoba ubijeno je u nedjelju u napadu automobilom bombom blizu ministarstva nafte i policijske akademije u Bagdadu, objavio je glasnogovornik ministarstva.

"Čini se da je bomba prerano eksplodirala ispred akademije. Većina poginulih su slučajni prolaznici, uključujući sedam žena", rekao je glasnogovornik Assem Jihad.

Napad se dogodio u dijelu grada u kojem je smješteno nekoliko ministarstava, među kojima ministarstvo nafte, vodoprivrede i trgovine.

U trenutku eksplozije pred policijskom akademijom bili su postrojeni novaci, pa pretpostavljamo da su oni bili metom napada, dodao je Jihad.

Američka vojska istovremeno je objavila vijest o još dvije eksplozije automobila bombe. Prva je odjeknula istočno od Bagdada u trenutku prolaska američke vojne ophodnje, pri čemu je jedan vojnik ozlijeđen. Druga bomba je eksplodirala sat vremena poslije u bagdadskoj četvrti Sadr City odnijevši živote trojice Iračana, potvrdilo je Zapovjedništvo američke vojske.

BAAQUBA

Dva Iračanina su ubijena dok su pokušavala postaviti bombu na glavnoj prometnici za Baaqubu, sjeveroistočno od Bagdada, priopćio je u nedjelju mjesni dužnosnik.

Tom se cestom kreću ophodnje iračke Nacionalne garde i guverner te pokrajine koji stanuje u mjestu Moqdadiya, 45 kilometara istočno od Baaqube, dodao je ne želeći otkriti svoj identitet.

Baaquba i okolica poprište su opetovanih napada na redarstvene snage i na američke vojnike. Prošlog utorka u Baaqubi je iz zasjede ubijen visoki policijski dužnosnik.

KABUL

Zahtjev za nove izbore koji je iznijela skupina kandidata na predsjedničkim izborima koji su se u subotu održali u Afganistanu "nije opravdan", ocijenila je u subotu Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

"Slažemo se s izbornim povjerenstvom da zahtjev za proglašenje izbora nevažećim koji su iznijeli kandidati nije opravdan", izjavio je Robert Barry, vođa OESS-ova izaslanstva koje prati tijek predsjedničkih izbora u Afganistanu.

Vođa izaslanstva ocijenio je da su "izbori u cjelini protekli u iznimnom redu", dok je razina sukoba, protivno očekivanjima, bila niska.

Zaključak OESS-a se "temelji na izvješćima njegovih ekipa i na informacijama dobivenim od izbornih stručnjaka Europske unije, tamošnjih promatrača i izaslanstava više zemalja".

TEHERAN

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov doputovao je u nedjelju u Teheran gdje će najveći dio posjeta posvetiti iznimno osjetljivom pitanju nuklearne suradnje između dviju zemalja, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov čija zemlja trenutno gradi prvu iransku civilnu centralu u Bouchehru (na jugu zemlje), stigao je u Iran u trenutku kada bi se Islamska Republika mogla naći pred UN-ovim Vijećem sigurnosti zbog sumnje da u tajnosti proizvodi atomsku bombu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dala je Iranu rok do 25. studenog da dokaže kako ne radi na proizvodnji atomske bombe. IAEA je usto zatražio od Irana da obustavi radove na obogaćivanju urana.

ISLAMABAD

Njemački kancelar Gerhard Schroeder doputovao je u nedjelju u Islamabad, u kratak posjet Pakistanu, odakle treba otputovati u Afganistan.

Kancelar je oko podneva stigao u pakistansku prijestolnicu, gdje će se sastati s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom i premijerom Shaukatom Azizom.

Šef njemačke vlade treba se sastati i s različitim pakistanskim dužnosnicima i sudjelovati na gospodarskom forumu u Islamabadu.

GAZA

Palestinac je ubijen, a trojica su ranjena, među kojima jedan teško, u izraelskom zračnom napadu izvršenom u nedjelju na kuću u izbjegličkom logoru Jabaliya (na sjeveru pojasa Gaze), doznaje se od palestinskih bolničkih izvora.

Kuća koja je bila meta izraelskog napada u potpunosti je razorena, dodaju isti izvori ne navodeći pojedinosti o identitetu ubijenog Palestinca.

Ovom smrću broj Palestinaca koji su ubijeni u pojasu Gaze otkako je 28. rujna počela izraelska operacija popeo se na 106, a broj mrtvih od početka Intifade koncem rujna 2000. na 4.470, među kojima su 3.442 Palestinca i 954 Izraelca.

Usto, tri su Palestinca ranjena u drugom dijelu logora Jabaliya kada su na nj zapucali izraelski vojnici, navodi isti izvor.

TAIPEI

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bian iskoristio je u nedjelju govor u povodu Nacionalnog dana kako bi pozvao Kinu na dogovor oko zajedničkih "pravila ponašanja" koja bi smirila napetosti u Tajvanskom tjesnacu.

Chen je rekao da bi obje strane trebale ozbiljno razmotriti kontrolu naoružanja i poduzeti konkretne korake za smanjenje tenzija u tjesnacu, kojeg brojni analitičari smatraju jednim od najopasnijih kriznih žarišta u Aziji.

"Obje bi strane dugoročno trebale okončati neprijateljstvo u Tajvanskom tjesnacu i kroz dijalog uspostaviti povjerenje", izjavio je Chen.

Otkako se Tajvan otcijepio u građanskom ratu 1949. godine, Kina taj otok smatra provincijom koju treba vratiti matici zemlji, bude li potrebno i silom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙