FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 9. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 9. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB

Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak navečer da slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl nije izjavio da je hrvatski ratni brod uplovio u Piranski zaljev što je nedopustiv čin i incident kako je to navedeno u priopćenjima MORH-a i MVP-a Republike Hrvatske.

U svezi s priopćenjem MORH i MVP RH izdanim nakon izjave slovenskoga ministra Ive Vajgla o događajima na području Piranskog zaljeva slovensko veleposlanstvo naglašava da je ministar Vajgl o događajima dana 7. listopada 2004. na području Piranskog zaljeva rekao sljedeće:

"Hrvatski brod došao je preblizu slovenskim teritorijalnim vodama, i to bez najave, koja je uobičajena u međunarodnoj praksi. Dogodilo se opet nešto potpuno nedopustivo i opet netko provjerava strpljenje i miče granice normalnog prema nenormalnome".

Kazao je još, navodi veleposlanstvo u svom priopćenju, kako će Slovenija morati pokrenuti određene diplomatske korake. Dokle god se takva stvar ne riješi za pregovaračkim stolom, obje bi se strane, koje žele dobre odnose, trebale u sukobu suzdržati od incidenata.

MOSTAR

Republika Hrvatska će utemeljiti posebnu skupinu stručnjaka za pomoć u obrazovnim procesima osnovnog, srednjeg i visokog školstva u BiH, izjavio je u petak navečer u Mostaru hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na kraju svog dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Po riječima ministra Primorca Hrvatska i BiH moraju surađivati jer imaju zajednički cilj, ulazak u Europsku uniju. "Republika Hrvatska se ne namjerava miješati u politička pitanja u BiH, ali Hrvatska ima pravo znati što se događa s Hrvatima u BiH i ima pravo maksimalno štititi interese Hrvata u BiH i pomoći im u obrazovanju i znanosti", rekao je ministar Primorac.

Ministar Primorac je ranije u petak u Sarajevu razgovarao s ministrom obrazovanja Federacije BiH Zijadom Pašićem i ministrom civilnih poslova BiH Safetom Halilovićem.

SARAJEVO

NATO-ove Stabilizacijske snage (SFOR) priopćile su da su u petak izvele operaciju na sjeveroistoku Bosne, u sklopu nastojanja da unište mrežu pomagača Radovana Karadžića, glavnog bjegunca kojeg traži Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

"Postrojbe SFOR-a pretražile su nekoliko zgrada u Bijeljini, u sklopu stalne potpore Haškome sudu", ističe se u priopćenju SFOR-a.

SFOR je izvršio pretres zgrade u kojoj je stan Dušana Tešića, bivšeg pripadnika specijalnih snaga bosanskih Srba u doba rata u Bosni (1992-1995.) koji je blizak Karadžiću, izjavio je načelnik tamošnje policije Dragomir Perić.

U četvrtak je SFOR izvršio premetačinu u hotelu Vlasenica nedaleko od Han Pijeska (na istoku BiH), gdje je u doba rata bio glavni stožer bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića.

WASHINGTON

Marko Boškić iz BiH, optužen u SAD-u da je imigracijskim vlastima prikrio sudjelovanje u genocidu nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici, rekao je vlastima da je bi prinuđen pod prijetnjom smrti služiti u srpskoj postrojbi koja je sudjelovala u ubijanju, piše u petak list The Boston Globe.

Boškić je FBI-ju i imigracijskim vlastima izjavio prošloga mjeseca da je 1994. šest mjeseci bio u srpskom logoru i da je pušten pod uvjetom da se priključi 10. diverzantskom odredu vojske bosanskih Srba koji je 1995. sudjelovao u pogubljenju nekih 7.000 Muslimana u Srebrenici.

Boškić, 40, koji živi u Peabodyju u Massachusettsu od 2000., uhićen je krajem kolovoza i optužen za prijevaru imigracijskih vlasti kojima je zatajio svoju ulogu u 10. diverzantskom odredu da bi mogao ući u SAD, a potom da bi dobio stalni boravak.

Optužnica također tvrdi da je Boškić, Hrvat iz BiH čiji je nadimak tijekom rata bio "Mačak", kao pripadnik vojske RS sudjelovao u ubijanju jednog ili više Muslimana progoneći ih temeljem nacije, rase ili vjere, piše The Boston Globe.

Američko ministarstvo pravosuđa je reklo da je Boškić otkriven nakon što je Haški sud američkim vlastima dostavio video snimku na kojoj se vidi Boškic kao pripadnik diverzantskog odreda na dodjeli priznanja 1995. Njega je također identificirao Erdemović svjedočeći pred Haškim sudom.

Boškić bi za slučajeve prijevare na američkom sudu mogao dobiti do 10 godina zatvora, a nakon zatvora mogao bi biti deportiran u BiH.

ZAGREB

Bombaški napadi u kojima je u petak u egipatskim odmaralištima na Crvenom moru poginulo najmanje 28 osoba, većinom izraelskih turista, izazvali su osude međunarodne zajednice, javljaju u subotu agencije.

Palestinski čelnik Jaser Arafat osudio je u petak atentate u egipatskom odmaralištu Taba na granici s Izraelom izrazivši duboku bol i tugu zbog tih tragičnih događaja.

Osudi se priključio i portugalski predsjednik Jorge Sampaio koji je kazao da je teroristička prijetnja danas poprimila "katastrofalne razmjere", ali da "ona ne može biti pobijeđena samom silom", javlja agencija France Presse.

Kako prenosi agencija France Presse, atentate u Egiptu osudili si i Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt.

Kanada je također osudila atentate na Sinaju u kojem je poginulo 28 osoba, većinom izraelskih turista, izrazivši nadu sa će krivci brzo biti uhvaćeni i kažnjeni.

SAINT LOUIS

Američki predsjednik George W. Bush u petak je "najoštrijim riječima" osudio atentate na Sinaju, u Egiptu, u kojima je smrtno stradalo 30 osoba, većinom izraelskih turista.

"Najoštrije osuđujem podmukle atentate koji su jučer počinjeni u Egiptu", kaže Bush u priopćenju.

"Napadajući muslimane i židove, Egipćane i Izraelce, žene i djecu, teroristi su pokazali svoj posvemašnji prezir prema životu i ljudskim vrijednostima. Ti činovi ponovno pokazuju zašto se uljuđeni svijet mora ujediniti protiv snaga terora i zla", dodao je američki predsjednik.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su za informacije o teroristima iz svoga antiterorističkog programa do sada na ruke 43 osobe isplatile 57 milijuna dolara nagrade.

Američki State Department pokrenuo je 1984. antiteroristički program Nagrade za pravdu koji je trebao pomoći u hvatanju ili ubijanju terorista odgovornih za smrt Amerikanaca.

Joe Morton, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za diplomatsku sigurnost, koji nadzire program, rekao je u petak da su za nagrade iz programa 43 osobe do sada dobile ukupno 57 milijuna dolara, a da je od toga iznosa 48 milijuna isplaćeno u posljednjih 16 mjeseci.

Najveća nagrada od 30 milijuna dolara plaćena je za informaciju koja je dovela do otkrivanja sinova Saddama Husseina, Udaya i Qusaya, koji su pronađeni i potom ubijeni u borbi samo 19 dana nakon što je program objavio maksimalnu nagradu od 15 milijuna dolara za informaciju o tome gdje se nalaze.

Na vrhu američkog popisa najtraženijih su vođa al Qaede Osama bin Laden, njegov pomoćnik Ayman al-Zawahiri kao i terorist koji sada djeluje u Iraku Abu Musab al-Zarqawi. Za informacije o mjestu gdje se oni nalaze program nudi nagradu do 25 milijuna dolara.

Odmah ispod njih je bivši čelnik talibana u Afganistanu Mula Omar s ponuđenom nagradom od 10 milijuna dolara.

KABUL

Petstotinjak stranaca,među kojima 122 međunarodna promatrača i 394 "posebna gosta", uglavnom diplomati, bit će raspoređeni u 19 od 34 afganistanske pokrajine tijekom održavanja predsjedničkih izbora u subotu, priopćio je UN u petak u Kabulu.

"Petsto međunarodnih promatrača bit će raspoređeni u devetnaest pokrajina", izjavio je na konferenciji za tisak službeni predstavnik Ujedinjenih naroda u Afganistanu Manoel de Almeida e Silva.

Pet tisuća biračkih mjesta bit će u subotu otvoreno diljem zemlje od 7.00 sati (2.30 sati po GMT-u) do 16.00 sati (11.30 sati po GMT-u).

NEW YORK

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak prihvatilo rezoluciju o jačanju međunarodne borbe protiv terorizma, koju je predložila Rusija.

Rezolucija 1566 poziva sve države da "bez ograničenja surađuju u suzbijanju terorizma", napose sa zemljama čiji su građani bili žrtve terorizma.

Cilj je "otkriti, uskratiti azil i sudski progoniti svakoga tko omogućuje, sudjeluje ili pokušava sudjelovati u financiranju, organiziranju, pripremanju i izvođenju terorističkih čina, ili pruža utočište njihovim počiniteljima", piše u tekstu rezolucije.

Rezoluciju koju je Rusija predložila nakon tragedije u Beslanu (ruski Kavkaz), najkrvavije otmice u svjetskoj povijesti u kojoj su smrtno stradale najmanje 344 osobe, među kojima 172 djece, odlučno su poduprle Njemačka, Kina, Španjolska, Sjedinjene Države, Francuska, Rumunjska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je u petak najnoviji val terorizma koji je zahvatio nekoliko zemalja u svijetu, u trenutku u kojem svjetska organizacija prihvaća rezoluciju o jačanju borbe protiv te pošasti.

"Članovi Vijeća sigurnosti odlučno su osudili najnovije terorističke napade u kojima je velik broj mrtvih i ranjenih, kao što su užasni napad u Pakistanu, gnjusni napad u Tabi, u Egiptu, i ubojstvo britanskog civila u Bagdadu", ističe se u deklaraciji Vijeća koju je pročitao njegov predsjednik, britanski veleposlanik Emyr Jones Parry.

BAGDAD

Američki marinci raspoređeni u pobunjenom sunitskom gradu Ramadiju bili su u petak svjedoci eksplozije u sjedištu Crvenoga križa koju su izveli pobunjenici, pripćila je američka vojska.

"Prema informacijama ophodnje, pobunjenici su izazvali eksploziju koju su snimali, a zatim su se sklonili u džamiju bježeći pred marincima", navodi se u priopćenju prema kojem nije bilo žrtava.

GAZA

Izraelske snage ubile su troje Palestinaca, među kojima i desetogodišnju djevojčicu, u petak navečer u napadu na sjeveru pojasa Gaze, čime se broj žrtava desetog dana velike izraelske ofenzive popeo na najmanje 82 Palestinca.

Svjedoci i liječnici tvrde da je izraelska raketa pogodila skupinu palestinskih militanata u izbjegličkom logoru Jabalya pri čemu je ubijen jedan militant i jedan palestinski civil.

Nešto ranije kod Beit Hanouna ubijena je desetogodišnja palestinska djevojčica u topničkoj vatri koju je izraelska vojska otvorila na skupinu Palestinaca koje sumnjiče da su militanti.

GAZA

Izraelska je vojska ubila dvojicu Palestinca, a još dvojicu ranila u noći s petka na subotu u Khan Younesu u južnom dijelu pojasa Gaze, javlja agencija France Presse pozivajući se na palestinske izvore.

Žrtve su Imad Bader (24) i Faher Faher (22), pripadnici nacionalne palestinske sigurnosti.

Izraelska je vojska objavila da je skupina naoružanih muškaraca primjećena u Khan Younesu na pojasu Gaze bila meta zračnog napada.

SYDNEY

Oko 13 milijuna Australaca izašlo je u subotu na opće izbore na kojima će odlučiti hoće li podržati vladu premijera Johna Howarda, koja je odvela zemlju u rat u Iraku, ili laburiste koji žele jače veze s Azijom, javljaju agencije.

Birališta su otvorena u 8,00 sati po lokalnom vremenu (22,00 po GMT-ju).

Prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja provedenom prije izbora Howard ima blagu prednost pred laburistima i mogao bi dobiti njihovo povjerenje za četvrti mandat, javljaju agencije Reuters i Deutsche Presse (dpa).

LONDON

Britanski premijer Tony Blair rekao je u petak da je "užasnut" pogubljenjem britanskog taoca u Iraku Kennetha Bigleyja.

U kratkoj izjavi koju je dao u svojoj ladanjskoj rezidenciji u Chequersu (sjeverozapadno od Londona), Blair je kazao da mu je "strašno žao zbog Kennetha Bigleyja i njegove obitelji koji su pokazali iznimno dostojanstvo i odvažnost".

GUWAHATI

Najmanje su 54 osobe smrtno stradale, a više od milijun ih je moralo napustiti svoje domove zbog bujica i tornada na sjeveroistoku Indije i u Bangladešu, doznaje se iz službenih izvora u petak.

U Guwahatiju, najvećem gradu u državi Assam u odronima zemlje poginulo je 11 osoba, pa se tako broj stradalih u zadnja tri dana u toj državi popeo na 18, priopćili su mjesni dužnosnici.

U petak navečer u potonuću broda u okrugu Goalpara, 150 kilometara od Guwahatija utopilo se još 11 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙