FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RATNI BROD NIJE BIO U SAVUDRIJSKOJ VALI (MINISTARSTVO)

ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska je u petak odbacila kaoneutemeljenu tvrdnju slovenske strane da je hrvatski ratni brod danprije uplovio u Savudrijsku valu.
ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska je u petak odbacila kao neutemeljenu tvrdnju slovenske strane da je hrvatski ratni brod dan prije uplovio u Savudrijsku valu.

Ophodni broj "Šolta", obavljajući "rutinski" nadzor i zaštitu hrvatskog teritorijalnog mora u akvatoriju zapadne Istre, "nije ulazio u područje Savudrijske vale", objavilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u četvrtak navečer je u razgovoru za Televiziju Slovenije ustvrdio da je hrvatski ratni brod uplovio u Piranski zaljev, odnosno Savudrijski valu, te da je to "nedopustiv čin i incident". On je najavio da će o tome obavijestiti europske ministre vanjskih poslova na sastanku koji će se u ponedjeljak održati u Luksemburgu.

Ministarstvo je objavilo da su "Šolta" i helikopter Mi-8 MTV obavili u četvrtak "združenu zadaću" pretraživanja i identifikacije plovila u akvatoriju zapadne Istre, s težištem u području Poreč-Umag.

O događaju u Savudrijskoj vali su razgovarali u petak, kako je javila Slovenska tiskovna agencija, i ministri obrane dviju država Berislav Rončević i Anton Grizold. Bio je to razgovor na margini susreta ministara obrane CENCOOP-a u Interlackenu u Švicarskoj, skupu koji se bavi prijateljskim odnosima i suradnjom država u toj inicijativi.

STA javlja da su se hrvatski i slovenski ministar susreli samo na nekoliko minuta. Grizold je samo primio na znanje Rončevićevo tumačenje da brod Hrvatske ratne mornarice "Šolta" nije uplovio Savudrijsku valu, nego je vršio rutinsku kontrolu. Slovenski ministar, međutim, nije komentirao spomenutu tvrdnju.

Prema informacijama koje u petak iznose slovenski mediji, "Šolta" je uplovila u vode udaljene nekoliko stotina metara od crte slovenske policijske kontrole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙