FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: DIPLOMATSKA ODMAZDA LJUBLJANE

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Ljubljana više neće podržavati Zagrebu približavanju Europskoj uniju, najavio je jučer slovenski premijerRop, prenosi tršćanski Il Piccolo i objašnjava kako je riječ odiplomatskoj odmazdi Slovenije za incident koji se dogodio nagraničnom prijelazu Plovanija u srijedu.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Ljubljana više neće podržavati Zagreb u približavanju Europskoj uniju, najavio je jučer slovenski premijer Rop, prenosi tršćanski Il Piccolo i objašnjava kako je riječ o diplomatskoj odmazdi Slovenije za incident koji se dogodio na graničnom prijelazu Plovanija u srijedu.

Hrvatski su policajci na graničnom prijelazu Plovanija u srijedu zaustavili Janeza Podobnika i skupinu simpatizera Slovenske pučke stranke i priveli u postaju u Buje, piše list. Incident se dogodio kada su slovenski narodnjaci izlazili iz kuće Joška Jorasa, "na lijevoj strani Dragonje oko koje postoje spor između dvije zemlje" i bili zaustavljeni od strane policajaca na cesti koju Joras naziva "europskom cestom" a koja povezuje njegovu kuću sa slovenskim teritorijem obilazeći hrvatski granični prijelaz, objašnjava list.

"Podobnik i njegovi odbili su policajcima pokazati osobne dokumente nakon čega je nastala gužva s guranjem i ponekim udarcem. Gužva koju je, između ostaloga, Podobnik savršeno orkestrirao s obzirom da su unaprijed upozorene slovenske novine i televizije. Sve u svemu jedna predstava na koju su Hrvati u potpunosti nasjeli, a koju je Podobnik htio kako bi se osigurao nešto glasova (u Sloveniji će se glasovati 3. listopada a među kandidatima je i Joras), kao što je prokomentirao još jedan kandidat na izborima, Aurelio Juri s 'Ujedinjene liste'", stoji u članku.

Slovenski premijer je odmah taj događaj okvalificirao kao grubi čin "protiv slovenskih građana na slovenskom teritoriju", ministar vanjskih poslova Vajgl pozvao je slovenskog veleposlanika u Zagrebu na konzultacije u Ljubljanu, navodi list. Slovenski parlamentarni odbor za vanjske poslove podupro je stajalište vlade da će se prema području prijelaza Plovanija odnositi kao prema slovenskom teritoriju, a na prijedlog upravo Podobnika, "protagonista predstave na granici", izmijenio je dnevni red preimenovanjem područja gdje se dogodio incident u "slovenski teritorij duž Dragonje", piše list te dodaje ocjenu da "nije riječ o beznačajnoj ispravci uzimajući u obzir da slovensko-hrvatski odnosi nikada nisu dostigli ovakvu razinu napetosti".

"Među malobrojnim glasovima koji se čuju van zbora uvrijeđenih slovenskih nacionalista, je onaj glavnog ravnatelja slovenske policije, Darka Anželja, koji je potvrdio da granica nije definirana te da slovenska policija nikada nije imala nadležnost na lijevoj obali Dragonje, ni prije ni poslije neovisnosti. 'Incident se dogodio', precizirao je Anželj, 'na lijevoj obali rijeke te stoga nismo intervenirali'. Narodnjaci su naravno pobješnjeli i tražili ostavku tog dužnosnika", piše list.

O slučaju je raspravljao i Hrvatski Sabor gdje, "pored očekivanog junačenja nacionalista poput Đapića", treba zabilježiti poziv Damira Kajina iz IDS-a slovenskim političarima da se suzdrže od provokacija barem do izbora, piše list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙