FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKARE-OŽBOLT: POLICIJA NA GRANICI NIJE POSTUPALA NASILNO

POREČ, 24. rujna 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt danas je izjavila da je nakon incidenta na hrvatsko-slovenskojgranici razgovarala sa slovenskom ministricom koju je uvjeravala dahrvatska policija nije nasilno postupala, već uobičajeno i sukladnohrvatskim zakonima.
POREČ, 24. rujna 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt danas je izjavila da je nakon incidenta na hrvatsko-slovenskoj granici razgovarala sa slovenskom ministricom koju je uvjeravala da hrvatska policija nije nasilno postupala, već uobičajeno i sukladno hrvatskim zakonima.

"Hrvatsko-slovenski odnosi inače su vrlo dobri i ovu napetu situaciju treba riješiti hladnih glava jer Hrvatska i Slovenija ne samo da su osuđene jedna na drugu već im je sudbina zajednička", ustvrdila je ministrica pravosuđa odgovarajući na novinarski upit tijekom susreta sudaca s područja nadležnosti Županijskog suda u Puli.

Nedavne incidente na granici ministrica je ocijenila kao posljedicu predizborne kampanje u Sloveniji.

U razgovorima sa slovenskom kolegicom Škare-Ožbolt je najavila da će protiv Slovenaca uhićenih nakon ulaska u Hrvatsku mimo graničnog prijelaza uslijediti redovna prekršajna prijava.

Hrvatska policija privela je u srijedu 12 slovenskih državljana, među kojima i nekoliko čelnika Slovenske pučke stranke, koji su u Hrvatsku ušli sporednim putem nedaleko graničnog prijelaza Plovanije. Slovenci su zaustavljeni kada su ponovno zaobišli službeni granični prijelaz pokušavajući izaći iz Hrvatske. Pri pokušaju legitimiranja odbili su policajcima pokazati dokumente, nakon čega su privedeni i neko vrijeme zadržani u policijskoj postaji u Bujama.

Taj je događaj izazvao brojne političke reakacije na slovenskoj i hrvatskoj strani, a zabrinutost je izrazila i Europska komisija.

Glasnogovornica istarske policije Štefanija Prosenjak Žumber danas je potvrdila da su protiv 12 slovenskih državljana podnesene prekršajne prijave, koje bi se u ponedjeljak trebale nači pred prekršajnim sucem u Umagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙