FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

vlada odbacila "politiku izazivanja graničnih incidenata"

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske večeras je"odlučno odbacila politiku izazivanja graničnih incidenata koja uzadnje vrijeme dolazi sa slovenske strane".
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske večeras je "odlučno odbacila politiku izazivanja graničnih incidenata koja u zadnje vrijeme dolazi sa slovenske strane".

"Hrvatska Vlada neće dopustiti povrjede državne granice i međunarodnog prava, ma od koga to dolazilo", stoji u Vladinu priopćenju.

"Bez obzira na to što je riječ o izgredima koji služe u unutarnjim političkim borbama u predizbornoj kampanji u Sloveniji, Vlada za njih nema razumijevanja", napominje se i ističe kako su Hrvatska i Slovenija dvije susjedne zemlje koje trebaju njegovati i produbljivati prijateljske dvostrane odnose, a sva otvorena pitanja rješavati u duhu međusobna poštivanja teritorijalne suverenosti i cjelovitosti obiju država.

Ako se ne može naći rješenje bilateralnim pregovorim, Hrvatska predlaže međunarodnu arbitražu kao legitimno i uobičajeno sredstvo u rješavanju otvorenih pitanja u međunarodnim odnosima, stoji u prioćenju.

Vlada podsjeća da su Hrvatska i Slovenija dijelile zajedničku prošlost najvećim dijelom u XX. stoljeću te da će dijeliti i zajedničku budućnost u ujedinjenoj Europi. "U takvu duhu nipošto nisu teritorijalne pretenzije iskazane od Vlade Republike Slovenije kojima se dovodi u pitanje suverenitet Republike Hrvatske nad Mlinima, Bužinu, Škrilima i Škudelinima, zaseocima u općini Buje", ocijenila je Vlada.

Hrvatska će Vlada o najnovijem izgredu i cijeloj genezi otvorenih graničnih pitanja danas putem svoje diplomatske mreže izvijestiti sve relevantne međunarodne institucije. "Ponovit ćemo i ovom prigodom da je Hrvatska spremna na međunarodnu arbitražu, što je međunarodna zajednica i do sada pozdravljala", dodaje se.

"Također, kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji Hrvatska još jednom ističe svoju spremnost na razgovore unutar Europske unije o tom pitanju. Vlada Republike Hrvatske ponovno poziva Republiku Sloveniju na suzdržanost, smirivanje nepotrebno stvorenih napetosti i nastavak dijaloga radi što bržeg rješavanja otvorenih graničnih pitanja", stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙