FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NAJTEŽI SLOVENSKO-HRVATSKI INCIDENT POSLJEDNJIH GODINA

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - "Provokacija slovenskih narodnjakazahvaljujući slabim živcima hrvatskih policajaca pretvorila se unajteži slovensko-hrvatski incident posljednjih godina", pišetršćanski Il Piccolo u vezi s incidentom na graničnom prijelazuPlovanija.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - "Provokacija slovenskih narodnjaka zahvaljujući slabim živcima hrvatskih policajaca pretvorila se u najteži slovensko-hrvatski incident posljednjih godina", piše tršćanski Il Piccolo u vezi s incidentom na graničnom prijelazu Plovanija.

U srijedu se dogodio novi, do sada najteži, incident na slovensko-hrvatskoj granici kada je hrvatska policija zaustavila predsjednika Slovenske pučke stranke Janeza Podobnika i jedanaest njegovih kolega i privela ih u postaju nakon što su ovi odbili pokazati dokumente, stoji u prilogu koparske redakcije lista koja prati događaje na području Istre, Primorja i Kvarnera. Podobnik i kolege su se iz kuće Jožka Jorasa, na lijevoj obali Dragonje, vraćali u Sloveniji koristeći se sporednim putem kojeg redovito koristi samo Joras, objašnjava list, te su po hrvatskoj policiji namjeravali ilegalno prijeći granicu pored graničnog prijelaza.

Podobniku nije bilo prihvatljivo pokazati osobne dokumente hrvatskoj policiji te su "nakon nekoliko minuta beskorisnih objašnjavanja hrvatski policajci izgubili strpljenje te Podobnika i kolege silom odveli u policijsko vozilo i prevezli u policijsku postaju u Buje", objašnjava list i navodi da se Popodbnik u guranju našao na zemlji te natukao rame.

"Sve su zabilježile televizijske kamere: novinari su, očito, prije bili informirani o tome što bi se moglo dogoditi na granici. Provokacija narodnjaka, zahvaljujući slabim živcima hrvatskih policajaca, pretvorila se u najteži slovensko-hrvatski incident posljednjih godina koji je natjerao predsjednike vlada da odmah reagiraju", piše list.

"Slovenski premijer Rop kontaktirao je hrvatskog predsjednika vlade Ivu Sanadera koji je obećao da će privedeni biti pušteni čim prije. I skupini, je, zapravo, bilo ponuđeno da ode no oni su odlučili da će radije ostati i sačekati diplomatskog predstavnika Ljubljane u Hrvatskoj", piše list. List prenosi i izjave slovenskog premijera Ropa, ministra vanjskih poslova Ive Vajgla i ministra unutarnjih poslova Bohinca o incidentu na graničnom prijelazu Plovanija.

"I slovenski su mediji posvetili veliki prostor događaju, te je žalosni čin čiji je protagonist bio Podobnik navečer završio kao prva vijest svih televizijskih i radijskih postaja. Hrvatska je televizija bila opreznija te se u televizijskom dnevniku u 19 i 30 ograničila samo kratko prenijeti događaje kako su o njima pola sata ranije izvijestili slovenski novinari", piše list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙