FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSUĐEN IVAN HERAK, BIVŠI MINISTAR TURIZMA

PULA, 7. listopada 2004. (Hina) - Bivši ministar turizma Ivan Herak jedanas osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog financijskihmalverzacija s milijun kuna državnog novca.
PULA, 7. listopada 2004. (Hina) - Bivši ministar turizma Ivan Herak je danas osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija s milijun kuna državnog novca.

Nepravomoćnu presudu je izreklo Sudsko vijeće Županijskog suda u Puli, nakon četverogodišnjeg sudskog postupka. Budući da je Herak u pritvoru bio od siječnja 2000., kada je i uhićen, do 31. srpnja 2002., zatvorska kazna mu se umanjuje pa bi u zatvoru trebao provesti tri godine. Herak je najavio žalbu Vrhovnom sudu.

Bivši ministar proglašen je krivim jer je kao službena i odgovorna osoba iskoristio svoj položaj i ovlasti i time sebi i drugome pribavio znatnu imovinsku korist.

Utvrđeno je da je Herak novcem Ministarstva turizma, u iznosu od milijun kuna, koji je kolao preko turističkih poduzeća "Imperijal" s Raba, "Zlatni rat" s Bola na Braču te tvrtke "Mini pam" iz Labina, podmirio Riječkoj banci dug tvrtke "Midinvest" iz Poreča. Ta je tvrtka bila u vlasništvu njegove bivše supruge Danijele, a Herak joj je bio direktor. Na taj je način spasio svoju privatnu imovinu te imovinu supruge i još jednog jamca koji su jamčili za povrat tog kredita, stoji u presudi.

Suvlasniku poduzeća "Mini pam" iz Labina Đaniju Bažonu izrečena je uvjetna kazna od godine i četiri mjeseca zatvora, a direktoru zagrebačkog poduzeća "Zadom nova" Igoru Mlinaru uvjetna kazna zatvora u trajanju deset mjeseci.

Postupak protiv trećeg Herakova suradnika, bivšeg pomoćnika ministra turizma Antuna Golika, razdvojen je zbog njegove bolesti.

Herak je novinarima izjavio da "od samog početka sudskog postupka nisu bili legalni uvjeti za održavanje rasprave". Ustvrdio je da je "cijeli proces bio nelegalan" te da je sudac "očito vodio postupak pod nečijim pritiskom i nalogom".

Županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić izrazio je zadovoljstvo presudama. On je izjavio novinarima da su same kazne za ovo djelo "primjerene, imajući u vidu uloge svakog od optuženih".

Dodao je kako će se Heraku krajem studenoga suditi u još jednom sudskom postupku u kojem ga se tereti za nezakonito pribavljenu imovinsku korist od više milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙