FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Herak osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora

PULA,7. listopada(Hina) - Sudsko vijeće Županijskog suda u Puli, podpredsjedanjem suca Serđa Ferenčića, danas je bivšeg ministra turizmaIvana Heraka zbog financijskih malverzacija nepravomoćno osudilo načetiri godine i šest mjeseci zatvora.
PULA,7. listopada(Hina) - Sudsko vijeće Županijskog suda u Puli, pod predsjedanjem suca Serđa Ferenčića, danas je bivšeg ministra turizma Ivana Heraka zbog financijskih malverzacija nepravomoćno osudilo na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Suvlasniku poduzeća "Mini pam" iz Labina Đaniju Bažonu izrečena je uvjetna kazna od godine i četiri mjeseca zatvora, a direktoru zagrebačkog poduzeća "Zadom nova" Igoru Mlinaru uvjetna kazna zatvora u trajanju deset mjeseci.

Postupak protiv trećeg Herakova suradnika, bivšeg pomoćnika ministra turizma Antuna Golika, razdvojen je zbog njegove bolesti.

Budući da je Herak u pritvoru bio od siječnja 2000., kada je i uhićen, do 31. srpnja 2002., izrečena zatvorska kazna umanjuje mu se za to razdoblje, tako da bi Herak trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od tri godine.

Bivši ministar proglašen je krivim jer je kao službena i odgovorna osoba iskoristio svoj položaj i ovlasti i time sebi i drugome pribavio znatnu imovinsku korist.

Utvrđeno je da je Herak novcem Ministarstva turizma, u iznosu od milijun kuna, koji je kolao preko turističkih poduzeća "Imperijal" s Raba, "Zlatni rat" s Bola na Braču te tvrtke "Mini pam" iz Labina, podmirio Riječkoj banci dug tvrtke "Midinvest" iz Poreča. Ta je tvrtka bila u vlasništvu njegove bivše supruge Danijele, a Herak joj je bio direktor. Na taj je način spasio svoju privatnu imovinu te imovinu supruge i još jednog jamca koji su jamčili za povrat tog kredita, stoji u presudi.

Komentirajući presudu, Ivan Herak novinarima je izjavio kako "od samog početka sudskog postupka nisu bili legalni uvjeti za održavanje rasprave".

"Drago mi je da su Bažon i Mlinar dobili uvjetne kazne jer su oni u cijelom procesu bili samo kolateralne žrtve mog sukoba sa županijskim državnim odvjetnikom Vlatkom Nuićem. Stalno se promicala činjenica da sam kao službena osoba počinio kazneno djelo, a državna revizija i sama je utvrdila da u svojstvu ministra nisam počinio nikakvo kazneno djelo", ustvrdio je Herak.

Ocijenio je kako je "cijeli proces bio nelegalan" te da je sudac Ferenčić "očito vodio postupak pod nečijim pritiskom i nalogom". Izvijestio je novinare da će se žaliti Vrhovnom sudu te kako je uvjeren u konačnu pobjedu.

Županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić u izjavi za novinare rekao je kako je državno odvjetništvo zadovoljno jer je optužnica u cijelosti prihvaćena u što su i vjerovali od samog početka jer su policija i državno odvjetništvo postupak proveli vrlo stručno i profesionalno.

"Same kazne za ovo djelo primjerene su imajući u vidu uloge svakog od optuženih", rekao je Nuić.

Dodao je kako će se Heraku krajem studenoga suditi u još jednom sudskom postupku u kojem ga se, zajedno s Matejem Majićem, tereti za više kaznenih djela u kojima je pribavljena imovinska korist od više milijuna kuna.

Podsjetio je da se pred Općinskim sudom u Pazinu vodi postupak protiv Heraka i Đanija Bažona zbog malverzacija učinjenih dok je Bažon bio direktor "Labinkomerca", a Herak direktor tvrtke "Midinvest".

Cijeli sudski postupak trajao je četiri godine, započinjao je šest puta, a u 56 raspravnih dana održano je ukupno 20 ročišta. Tijekom suđenja Herak je promijenio 11 branitelja, a sedam je puta podnio zahtjev za izuzećem županijskog državnog odvjetnika ili suca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙