FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 7. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 7. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - U povodu sutrašnjeg Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, Hrvatski će sabor danas održati svečanu sjednicu kojoj će nazočiti predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader. Sabor je odluku o raskidanju svih državno-pravnih veza sa SFRJ donio jednoglasno nakon što je, na današnji dan, 7. listopada 1991. istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku odluku o samostalnosti i suverenosti, donesen Brijunskom deklaracijom na zahtjev Europske zajednice. Na današnji dan u 15,03 sati, zrakoplovi JNA raketirali su Banske dvore, u kojima su tada bili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, predsjednik Sabora Žarko Domljan te predsjednici Predsjedništva i Vlade bivše države, Stjepan Mesić i Ante Marković. U napadu je poginula jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, a četiri su lakše ozlijeđene.

PULA - Predsjednik Raspravnoga vijeća Županijskoga suda u Puli sudac Serđo Ferenčić objavit će danas u podne nepravomoćnu presudu bivšemu ministru turizma Ivanu Heraku i njegovim navodnim pomagačima, osumnjičenicima za malverzacije novcem Ministarstva turizma 1999. godine. Osim Heraku, presude će se objaviti njegovom bivšemu pomoćniku Antunu Goliku, suvlasniku labinskoga poduzeća "Mini pam" Đaniju Bažonu i direktoru zagrebačkog poduzeća "Zadom prom" Igoru Mlinaru. Bivši minisitar Herak uhićen je siječnja 2000., a suđenje je počelo najesen iste godine.

NEDELIŠĆE - Prodavačica, koju je sinoć u Nedelišću nožem napao nepoznati razbojnik, umrla je u bolnici od ozljeda, izvijestila je Policijska uprava međimurska. Prodavačicu Dragicu Maček (1958.) sinoć oko 19,40 sati napao je u dućanu nepoznati razbojnik, zadavši joj više uboda nožem. Nesretnu ženu iza pulta je našao slučajni kupac koji je policiji dojavio slučaj, pa je prevezena u županijsku bolnicu Čakovec, no nije preživjela ozljede. Ubojica, za kojim policija traga, ukrao je iz blagajne 3.098 kuna.

ZAGREB - Zagrebački kvartet otvorio je sinoć u Muzeju Mimara u Zagrebu svoj novi koncertni ciklus u 2004./2005., u potpunosti posvećen djelima hrvatskih autora. Na rasporedu prvog koncerta novog ciklusa "Riznica hrvatske kvartetske glazbe" bila su djela Stjepana Šuleka, Stanka Horvata i Ivana Mane Jarnovića. U ciklusu su djela suvremenih hrvatskih autora kao i djela iz hrvatske glazbene baštine. Zagrebački kvartet ih je odabrao iz svog bogatog repertoara koji izvodi od osnivanja 1921. godine.

ZAGREB - U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu sinoć je predstavljeno najnovije djelo povjesničarke i književnice Nevenke Nekić "Susret u Emausu" u nakladi Postulature blaženoga Alojzija Stepinca. Riječ je o povijesnom romanu kojim je, kako je rekla autorica, željela iznijeti strašnu istinu o kardinalu Stepincu i brojnim hrvatskim žrtvama. Roman je pisala proteklih 10-ak godina. Osim blaženika Stepinca Nevenka Nekić u romanu opisuje sudbinu 13-godišnjeg dječaka Ivana Brizića s kojim se zagrebački nadbiskup prvi put susreo u Emausu 1937. za hodočašća u Svetu zemlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙