FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: EU NAJAVLJUJE MOGUĆNOST SUSPENZIJE PREGOVORA O PRISTUPU

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Europsko povjerenstvo signaliziraloje da bi moglo suspendirati pregovore o članstvu sazemljama-kandidatima koje ne budu ispunjavale oštre kriterije EU-a,javlja BBC.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Europsko povjerenstvo signaliziralo je da bi moglo suspendirati pregovore o članstvu sa zemljama-kandidatima koje ne budu ispunjavale oštre kriterije EU-a, javlja BBC.

Novi uvjeti izloženi su u strateškom dokumentu koji je sastavni dio priprema Povjerenstva za početak pregovora o članstvu Turske, tumači postaja, izdvajajući posebno uvjet po kojem pogoršanje stanja ljudskih prava ili demokratskih standarda može rezultirati odogodom pregovora.

Dužnosnici u Bruxellesu ističu da podupiru zaključak da je Turska ostvarila dovoljan napredak za početak pregovora o članstvu u EU-u ali će Unija istodobno signalizirati veliku promjenu u odnosu prema budućim članicama, prenosi BBC.

"Počevši od Hrvatske sljedeće godine, pregovori o članstvu bit će dulji i teži a obećanja o reformama više neće biti dovoljna za završetak pregovora", ističe postaja i dodaje da će zemlje-kandidati morati ispuniti određene standarde kao mjerila kojima će se vrednovati provedba reformi.

Prvi će puta EU uvesti i klauzulu o kočenju pregovora, ističe BBC, objašnjavajući da je riječ o mogućnosti suspenzije pregovora u slučaju ozbiljnog i neprekinutog kršenja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Bugarska i Rumunjska već su daleko odmakle u proceduri približavanja EU-u i bit će tek u određenoj mjeri pogođene novim pristupom koji će ipak u većoj mjeri odnosi na ostale istaknute zemlje-kandidate, napominje postaja.

Budući povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn upozorio je ipak da bi u slučaju neispunjavanja europskih standarda pristup spomenute dvije zemlje mogao biti odgođen do 2008, prenosi BBC, citirajući Rehnove riječi: "Spomenuta klauzula nije uključena u sporazum o pristupu iz puke zabave. Ona je ozbiljna i nećemo oklijevati s njezinom primjenom", upozorio je Rehn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙