FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BRUXELLES JE TREBAO BITI OŠTRIJI I PREMA NOVIM ČLANICAMA EU-A

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Bilo bi možda bolje da je ičlanstvo istočnoeuropskih zemalja koje su EU-u pristupile u svibnjuove godine bilo uvjetovano ispunjavanjem određenih standarda ali jegeopolitika diktirala drugačiji pristup, konstatira The FinancialTimes.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Bilo bi možda bolje da je i članstvo istočnoeuropskih zemalja koje su EU-u pristupile u svibnju ove godine bilo uvjetovano ispunjavanjem određenih standarda ali je geopolitika diktirala drugačiji pristup, konstatira The Financial Times.

Prijedlog Europskog povjerenstva da Turska mora ispuniti određene standarde prije pokretanja pregovora o članstvu u EU jedan je od logičnijih u aktualnom izvješću o pregovorima s Turskom, ističe londonski list, napominjući da Bruxelles namjerava postaviti taj uvjet svim budućim zemljama-kandidatima.

Ta je sugestija zapravo potekla iz nastojanja Bruxellesa da formulira neke od svojih dvojbi u vezi sa članstvom Turske kao novi, oštriji pristup prema svim budućim kandidatima, tumači FT, dodajući da je Povjerenstvo željelo Ankari istodobno signalizirati zeleno i crveno svjetlo za pregovore o pristupu.

Bruxelles je posebno naglasio da članstvo Turske jest cilj ali da ni u kom slučaju nije zajamčeno, napominje list, podsjećajući da je teoretski gledano ishod svih pregovora o pristupu otvoren. "No, ovaj je put Bruxelles od samog početka jasno dao do znanja da će suspendirati pregovore s Turskom bude li Ankara 'ozbiljno i na dugi rok' kršila ljudska prava ili europske vrijednosti", ističe FT.

Iako bi trebao obuhvatiti sve buduće zemlje-kandidate, takav pristup u praksi možda neće biti primijenjen u slučaju Bugarske i Rumunjske usprkos "endemskoj korupciji" u potonjoj zemlji-kandidatu. "No, zasigurno će biti primijenjen u slučaju Hrvatske, koja je sljedeća na redu za prijem", upozorava FT.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙