FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ČLANSTVO JE MAGNET KOJIM EU POZITIVNO PREOBLIKUJE SUSJEDSTVO

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - "Nije baš bilo zapisano u zvijezdamada će raspad Sovjetskog Saveza proći tako glatko u Europi, uz iznimkuJugoslavije", upozorava povjerenik EU-a za vanjsku politiku na odlaskuChris Patten u razgovoru za agenciju Reuters.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - "Nije baš bilo zapisano u zvijezdama da će raspad Sovjetskog Saveza proći tako glatko u Europi, uz iznimku Jugoslavije", upozorava povjerenik EU-a za vanjsku politiku na odlasku Chris Patten u razgovoru za agenciju Reuters.

Europska unija je jako zaslužna za mirnu tranziciju postkomunističkih zemalja srednje i istočne Europe u stabilne i tržišno orijentirane pravne države, naglašava Patten, skrećući pozornost na Tursku kao još jedan primjer kako EU svojim magnetnim utjecajem pozitivno preoblikuje susjedstvo.

"Što je potaknulo povijesnu promjenu u Turskoj? Upravo izgledi za ulazak u članstvo Europske unije", ističe povjerenik EU-a za vanjsku politiku u razgovoru za Reuters.

Čak je i na Balkanu nakon ratova koji su u dva navrata zahtijevali NATO-vu vojnu intervenciju pod vodstvom SAD-a europska mrkva u vidu perspektive članstva u EU-u potaknula upravo dramatičan pomak nabolje, ističe Patten. "Iako situacija još nije savršena, masovno je ubijanje prestalo", dodaje povjerenik EU-a za vanjsku politiku u razgovoru za agenciju.

Jedno od Pattenovih najvećih postignuća u Bruxellesu jest njegova suradnja s Visokim povjerenikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom usprkos prognozama o žestokoj borbi za teren, napominje agencija, prenoseći mišljenja dobrih poznavatelja prilika u Bruxellesu da je sukob izbjegnut uglavnom zahvaljujući Pattenovu manjku otvorene političke ambicije i izuzetnim manirima.

Što se pak tiče konačnih granica Europske unije, povjerenik za vanjsku politiku na odlasku nije se želio upuštati ni u kakve spekulacije: "Bio bih iznenađen kada bi ta priča završila s Turskom", dodaje on u razgovoru za Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙