FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ABDICIRAO KRALJ NORODOM SIHANOUK

PHNOM PENH, 7. listopada 2004. (Hina/AFP) - Kambodžanski kralj NorodomSihanouk, trenutno u Pekingu, abdicirao je, kazao je u četvrtaknovinarima princ Norodom Ranariddh, predsjednik Nacionalne skupštine.
PHNOM PENH, 7. listopada 2004. (Hina/AFP) - Kambodžanski kralj Norodom Sihanouk, trenutno u Pekingu, abdicirao je, kazao je u četvrtak novinarima princ Norodom Ranariddh, predsjednik Nacionalne skupštine.

Princ je, međutim, "izrazio nadu" da će 81-godišnji kralj promijeniti mišljenje.

"Kako piše u kraljevskoj poruci koja nam je uručena i pročitana pred Nacionalnom skupštinom, kralj je abdicirao", izjavio je princ Ranariddh, jedan od kraljevih sinova.

"Kralj kaže da je Chea Sim (predsjednik Senata) prijelazni šef države i piše da se od ovog trenutka povlači", dodao je princ.

Kralj, koji se u četvrtak trebao vratiti u Kambodžu nakon osmomjesečnog boravka u Kini iz zdravstvenih razloga, i Sjevernoj Koreji, u nekoliko je navrata zadnjih mjeseci zaprijetio abdikacijom i izrazio javnu zabrinutost zbog nedostatka nasljednika.

Unatoč popularnosti 50-tih i 60-tih godina, Sihanouk će ostati zapamćen kao vođa čije su političke makinacije dovele do klizanja Kambodže prema Vijetnamskom ratu te po "Poljima smrti" Crvenih kmera 70-tih godina kada je 1.7 milijuna ljudi izgubilo život.

Sihanoukov komunistički protivnik, Pol Pot, stvorio je tajnu ultra-maoističku miliciju koja je kasnije postala poznata kao Crveni kmeri. Sam kralj, koji je Polu Potu bio figura, pod brutalnom je vlašću vođe Crvenih kmera doživio osobnu tragediju - izgubio je petero djece i 14 unuka.

Iako je rekao da se nikad neće vratiti na prijestolje, izabran je 1991. za šefa države u okviru mirovnog sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a. Krunu je ponovno uzeo 1993. kao simbol nacionalnog jedinstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙