FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 6. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 21 sat.
ZAGREB, 6. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

BRUXELLES

Napredak u pregovorima Hrvatske o punopravnom članstvu s EU ovisit će o održivosti političkih reformi u zemlji i njezinu ispunjavanju međunarodnih obveza, kaže se u dokumentu kojeg je u srijedu objavila Europska komisija. "Napredak u pregovorima u potpunosti će ovisiti o održivosti političkih reformi i o ispunjenju obveza Hrvatske u pogledu regionalne suradnje s ostalim zemljama bivše Jugoslavije i drugih međunarodnih obveza poput suradnje s Haškim sudom", ističe Komisija u pretpristupnoj strategiji za Hrvatsku. Komisija ističe da će "predložiti Vijeću suspenziju pregovora u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prva i temeljnih sloboda te vladavine zakona na kojima je utemeljena Unija".

ZAGREB

Klauzula o suspenziji pregovora Hrvatske s Europskom unijom novost je u pregovaračkom procesu sa zemljama kandidatima, ali samo na papiru, a ne i sadržajno, rekao je u srijedu predstavnik Europske komisije (EK) Jacques Wunenburger.

Voditelj delegacije EK u Hrvatskoj kazao je to predstavljajući zajedno s predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom, dokument pretpristupne strategije kojim EU Hrvatskoj trasira put za stjecanje punopravnog članstva, a koji je ranije u srijedu objavila Europska komisija u Bruxellesu.

"Današnje odluke Europske komisije su još jedan bitan i značajan korak u procesu približavanja RH Europskoj uniji", rekao je Sanader izrazivši "zadovoljstvo u ime Vlade" zbog odluka koje su bile i "očekivane".

Točan datum otvaranja pregovora nije određen, odgovorili su na novinarsko pitanje i Wunenburger i Sanader koji drže da izraz "rana 2005." znači "prvi mjeseci u godini a ne zadnji".

Na pitanje očekuje li da će najtvrđi orah za pregovore biti Velika Britanija, čiji mediji iznose za Hrvatsku nepovoljne prognoze poput Financial Timesa koji je kao mogući rok ulaska naveo 2011., Sanader je odgovorio da valja lučiti stajalište britanske vlade od medija te da je London osjetljiviji na pitanje potpune suradnje Zagreba s Haškim sudom. No to je hrvatska obveza koja se mora poštivati, istaknuo je Sanader uz kojega su na predstavljanju bili i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul te državna tajnica u Ministarstvu europskih integracija Marija Pejčinović-Burić.

BRUXELLES

Povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen izjavio je u srijedu da će se pregovori s Hrvatskom lakše i brže odvijati zbog golemog iskustva koje EU ima s proširenjem.

"Hrvatska ima prednost što tek sada započinje pregovore, stoga što EU sada ima golemo iskustvo s proširenjem i stoga pregovori s Hrvatskom neće biti ni teži ni duži" nego što su to bili sa zemljama koje se ove godine postale članicama", rekao je Verheugen.

Govoreći o klauzuli o mogućoj suspenziji pregovora, koja je navedena u pretpristupnoj strategiji za Hrvatsku objavljenoj u srijedu u Bruxellesu, Verheugen je rekao da bi ona "mogla pomoći" hrvatskoj Vladi da se što bolje usredotoči i pripremi za članstvo.

ZAGREB

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček potvrdio je u srijedu da su se početkom ovog tjedna sastali hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

Sarajevsko "Oslobođenje" u srijedu je javilo kako hrvatska vlada priprema novi prijedlog sporazuma o luci Ploče koji bi se trebao razmatrati već na idućoj sjednici Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine sredinom studenog. List je naveo i kako su se premijer Ivo Sanader i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić u ponedjeljak tajno sastali u Zagrebu.

Dva premijera izrazila su uvjerenost da se sva otvorena pitanja mogu riješiti bilateralnim dogovorima, a bilo je riječi i o redefiniranju određenih sporazuma, poglavito onih koji proizlaze iz Sporazuma o posebnim odnosima Hrvatske i BiH koji je prestao biti operativnim 2001. kazao je Maček. Istaknuo je da se pritom ponajprije misli na korištenje luke Ploče, zatim hidroelektrane na jezeru Buško Blato, te Sporazumu o imovinskim odnosima. Zajednička je ideja da novi odnosi između dvije zemlje, za razliku od Sporazuma o posebnim odnosima, ne počivaju na političkim već na gospodarskim zakonitostima, kazao je Maček.

SOFIJA/BUKUREŠT

Bugarska i Rumunjska izrazile su u srijedu veliko zadovoljstvo izvješćem Europske komisije u kojem se predviđa pridruženje spomenutih zemalja Europskoj uniji (EU) 2007. godine.

"Iznimno smo zadovoljni. Ovo je prvi put da Komisija precizira 1. siječnja 2007. kao datum pristupa Bugarske i Rumunjske", izjavio je za nacionalni radio bugarski ministar vanjskih poslova Solomon Passi.

Bugarska je pregovore o članstvu privela kraju u lipnju pa Passi ocjenjuje da će ovim izvješćem njegova zemlja "postati de facto članica Unije čim potpiše sporazum o pridruženju što je prije moguće tijekom 2005."

"Ovo je ohrabrujući dokument, vrlo koristan za Bukurešt", kazao je glavni rumunjski pregovarač Vasile Puscas.

"To uravnoteženo i objektivno izvješće jasno navodi sve etape koje Bukurešt još mora proći na svom putu u EU: zaključivanje pregovora prije kraja godine, potpisivanje sporazuma o pristupu 2005. godine i integracija 1. siječnja 2007. godine", pojasnio je Puscas.

STRASBOURG

Turski premijer Tayyip Erdogan ocijenio je u srijedu "uravnoteženim" izvješće Europske komisije, kojim se Europskoj uniji preporuča otvaranje pregovora s Ankarom, izražavajući nadu da bi pregovori mogli početi početkom 2005. godine.

"Mišljenja smo da su procjene i analize Europske komisije općenito uravnotežene. Naša je želja da pregovori službeno počnu u prvoj polovici 2005. godine", kazao je Erdogan.

Komisija nije dala nikakvu preporuku glede datuma početka pregovora, ali je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, čija zemlja predsjeda blokom od 25 zemalja članica, ranije izjavio da bi pregovori s Turskom mogli početi u drugoj polovici 2005. godine.

Komisija je Turskoj, koja na europska vrata kuca već 40 godina, jasno dala do znanja da će se Uniji najranije pridružiti 2015. godine.

BEOGRAD

Zastupnici Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije predložili su u srijedu da se pokrene postupak za opoziv predsjednika Srbije Borisa Tadića zbog njegova poziva kosovskim Srbima da izađu na parlamentarne izbore na Kosovu, čime je, po mišljenju radikala, "prekršio Ustav i pogazio Rezoluciju o Kosovu", koju je ranije prihvatio srbijanski parlament.

Radikali su prijedlog o opozivu predsjednika Tadića dostavili svim zastupničkim klubovima, te očekuju dovoljan broj potpisa zastupnika da bi taj prijedlog bio stavljen na dnevni red idućeg zasjedanja Skupštine Srbije.

Predsjednik Srbije Boris Tadić se u utorak navečer obratio javnosti i kosovske Srbe pozvao da sudjeluju na izborima na Kosovu 23. listopada, a srbijansku vladu i premijera Vojislava Koštunicu da poštuju zakon i da svim raseljenim osobama omoguće ostvarivanje prava glasa.

PRIŠTINA

Civilni upravitelj na Kosovu Soeren Jessen Petersen pozdravio je u četvrtak poziv koji je predsjednik Srbije Boris Tadić uputio kosovskim Srbima da sudjeluju u izborima, ali se nije očitovao o postavljenim uvjetima, dok je predsjednik Kosova Ibrahim Rugova odbacio postavljanje uvjeta sa srpske strane.

Soeren Jessen Petersen je u izjavi za javnost ponovno pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore. On se međutim nije očitovao o uvjetu predsjednika Srbije Tadića po kojem bi tri mjeseca nakon konstituiranja vlasti Srbi, u mjestima gdje su u većini, trebali dobiti kontrolu u policiji, sudstvu i prosvjeti.

MOSTAR

Snage Europske unije EUFOR, koje će do kraja ove godine u BiH preuzeti dužnost od SFOR-a, bit će snažna vojna sila, priopćile su u srijedu međunarodne organizacije koje djeluju na mostarskom području. Izaslanik visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane Peter Feith, boraveći u utorak u BiH, najavio je da će se primopredaja između SFOR-a i EUFOR-a obaviti 2. prosinca ove godine.

Stožer EUFOR-a bit će smješten u Sarajevu, a sredstva za njegovo funkcioniranje osigurat će države članice i nečlanice Europske unije čije postrojbe će biti uključene u EUFOR, rečeno je u srijedu na zajedničkoj konferenciji za novinare međunarodnih organizacija u Mostaru. Potvrđeno je da će EUFOR imati 7.000 vojnika, isto koliko ih sada u BiH ima i SFOR.

WASHINGTON

Irak po režimom Sadama Huseina nije u trenutku američkog napada u ožujku 2003. posjedovao nuklearno ni bakteriološko oružje, tvrdi se u izvješću američkog glavnog inspektora za razoružanje Iraka koje u srijedu prenosi dnevni list Washington Post.

Izvješće koje sadrži oko tisuću stranica treba se objaviti u srijedu poslijepodne.

Ne samo da Irak nije posjedovao oružje za masovno uništavanje, već nije imao ni konkretan plan za njegovu proizvodnju, dodaje se u izvješću koje je sastavio Charles Duelfer. Sadam Husein je htio nabaviti to oružje, ali nije imao mogućnosti za to, istaknuo je.

Prema mišljenju Duelfera, glasovitog stručnjaka za oružje koji je radio za UN, program za proizvodnju iračkog oružja bio je nerazvijeniji 2003., kada je rat počeo, nego 1998., kada je on otišao iz Iraka zajedno s drugim stručnjacima za razoružanje.

WASHINGTON

Prva istraživanja javnog mnijenja pokazala su različite reakcije javnosti na televizijsku debatu, u srijedu navečer, potpredsjednika Dicka Cheneya i njegova protukandidata na izborima senatora Johna Edwardsa.

Prema anketi televizije ABC News 43 posto birača koji su gledali televizijski prenošenu debatu rekli su da je pobijedio republikanac Cheney, 35 posto se opredijelilo za demokrata Edwardsa, a 19 posto je reklo da je susret završio neodlučeno. Među anketiranim gledateljima 38 posto je bilo republikanaca, 31 posto demokrata, a ostatak su bili neovisni birači.

U jedinoj potpredsjedničkoj debati održanoj u Clevelandu, Cheney i Edwards su se žestoko napadali oko Iraka i borbe protiv terorizma. Edwards je rekao da u Iraku vlada nered i da Bushova administracija nije iskrena prema Amerikancima glede tog rata. Cheney je ustvrdio da je rat u Iraku bio ono što je trebalo učiniti i optužio Edwardsa i demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja za nevjerodostojnost i neodlučnost.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush optužio je u srijedu svog demokratskog protivnika Johna Kerryja za slabost u nacionalnoj sigurnosti rekavši da on za Irak ima strategiju uzmaka, a u borbi protiv terorizma zastario pristup.

Obraćajući se svojim prisašama u Wilkes Barreu u Pennsylvaniji Bush je kazao kako Kerry šalje signale kako namjerava povući američke snage iz Iraka bez obzira na dovršenje misije u toj zemlji.

"U Iraku senator Kerry ima strategiju uzmaka; Ja imam strategiju pobjede", rekao je Bush.

Navodeći kako Kerry stalno mijenja mišljenja oko Iraka Bush je ustvrdio da je to dio njihovog šireg neslaganja oko nacionalne sigurnosti. "U borbi protiv terorizma senator Kerry predlaže politiku i doktrine koje bi oslabile Ameriku i učinile svijet opasnijim", rekao je on.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon u srijedu je potvrdio svoju odlučnost u provedbi bliskoistočnog mirovnog plana kojega su predložile SAD, nastojeći umanjiti štetu nakon istupa svog ključnog savjetnika koji je o tom planu kritički progovorio u intervjuima za tisak.

"To je jedini plan koji nam može omogućiti trajno političko rješenje", izjavio je Sharon.

Njegov šef kabineta Dov Weisglass je, međutim, nemilice iznenadio američke diplomate nakon što je ustvrdio da će "premijerov plan povlačenja iz okupirane Gaze, dok će se u isto vrijeme zadržati veliki dijelovi Zapadne obale, spriječiti rađanje palestinske države i zamrznuti mirovni proces". Sharon je ocijenio da "diplomatsko zahlađenje pada na dušu Palestinaca koji odbijaju provesti svoje obveze i umjesto toga se čvrsto drže terora i nasilja".

JERUZALEM

Izraelska vojna operacija na sjeveru pojasa Gaze koja je počela 28. rujna trajat će "barem do nedjelje", izjavio je u srijedu za AFP izraelski vojni izvor.

"Zapovjedništvo je dobilo nalog da zadrži postrojbe na terenu do nedjelje", kazao je izvor.

Kako navodi isti izvor, čak i ako se vojska sljedećih dana povuče iz mjesta i iz logora na sjeveru pojasa Gaze, zadržat će postrojbe u okolici "zone sigurnosti" koja je uspostavljena u sektoru kako bi se spriječilo palestinsko raketiranje izraelskog juga iz pojasa Gaze.

Izraelska je vojska od početka operacije 28. rujna u pojasu Gaze ubila 88 Palestinaca.

Radikalni pokret Hamas ispalio je od početka godine na Sderot, grad na jugu Izraela, više od stotinjak raketa kućne izrade, ubivši petero ljudi, među kojima troje male djece, tvrdi izraelska policija.

PRIŠTINA

Gotovo 360 francuskih padobranaca iskočilo je u srijedu iz sedam zrakoplova iznad Kosova i spustilo se nadomak Prištini kako bi se pridružili mirovnim snagama KFOR-a kao pojačanje uoči kosovskih parlamentarnih izbora 23. listopada.

Još jedan kontingent francuskih, njemačkih i talijanskih vojnika, kako je objavljeno, stići će idućeg tjedna i ostati na Kosovu do 6. studenoga. Međunarodne vojne snage koje predvodi NATO na Kosovu imaju gotovo 18.000 vojnika iz 35 država. Kao pojačanje pridružit će im se oko 2.000 vojnika radi očuvanja sigurnosti uoči i tijekom izbora za skupštinu Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙