FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 24. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30
ZAGREB, 24. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30

PARIZ

Ako nekoliko država odbaci ustav EU to će biti kraj projekta političke Europe, ocijenio je predsjednik Europske komisije Romano Prodi za francuski list "La Croix" od petka.

"Ako ustav odbaci jedna država, vidjet ćemo što se može učiniti. Ako ga odbaci nekoliko država, to bi bila tragedija. Smrtna kriza za projekt političke Europe", izjavio je Prodi.

Europska unija nastavit će svoje postojanje kao legalan entitet čak i ako države poput Velike Britanije i Francuske, koje su najavile referendum o ustavu, odbace taj dokument, dodao je on.

"Pravno će Europa i dalje postojati. Ali političke posljedice će biti enormne" rekao je Prodi.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak da će on i irački premijer Iyad Allawi ustrajati da se u siječnju održe nacionalni izbori u Iraku unatoč porastu pobunjeničkih napada u toj zemlji.

No, ministar obrane Donald Rumsfeld je sat nakon toga rekao da će u Iraku biti moguće održati izbore samo na područjima gdje tijekom izbora nasilje neće biti prijetnja sigurnosti.

Rumsfeld drži da će izbore možda biti moguće održati na tri četvrtine ili četiri petine ukupnog teritorija Iraka.

GONAIVES

Poplave i klizanje terena izazvani uraganom Jeanne proteklog vikenda na Haitiju usmrtili su 1.147 osoba a više od 1.250 ih se smatra nestalima, priopćili su iz haićanske Civilne zaštite.

No, ukupan broj smrtno stradalih mogao bi premašiti 2.000, izjavio je Dieufort Delorge u Port-au-Princeu, zadužen za komunikaciju u uredu Civilne zaštite.

Prethodni podaci govorili su o 1.105 mrtvih i 1.250 nestalih.

"Pobrojano je 1.055 mrtvih i pokopanih na Gonaivesima i okolici", istaknuo je voditelj operacija Civilne zaštite u području Gonaivesa Benoit Pierre-Michel. Toj se brojci treba dodati gotovo stotinu mrtvih na drugim lokalitetima na sjeverozapadu i sjeveru zemlje.

Civilna zaštita iznosi podatke o 1.250 nestalih i 297.926 nastradalih zbog materijalnih šteta.

NEW YORK

Američki državni tajnik Colin Powell razgovarao je u New Yorku, na marginama Opće skupštine UN, sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom o američkim primjedbama na najavljene promjene u Rusiji, priopćili su američki dužnosnici.

"Državni tajnik razgovarao je s ministrom Lavrovom o američkim primjedbama na prijedloge predsjednika Putina o ruskom izbornom sustavu i imenovanju guvernera", rekao je novinarima američki dužnosnik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio da želi manji broj političkih stranaka i te da namjerava sam imenovati guvernere pokrajina. SAD su to odmah nazvale iskorištavanjem stanja nastalog nakon otmice u Beslanu, gdje je poginulo više od 300 osoba.

Ruski ministar vanjskih poslova te je američke primjedbe odbacio, nazvavši ih miješanjem u unutarnje poslove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙