FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: OČEKUJEMO DOBAR PRETPRISTUPNI PROGRAM

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je usrijedu kako očekuje da će Europska komisija donijeti pretpristupniprogram kakav Hrvatska očekuje, te ponovio da Vlada u pregovorima s EUželi ostvariti što bolje rezultate.
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu kako očekuje da će Europska komisija donijeti pretpristupni program kakav Hrvatska očekuje, te ponovio da Vlada u pregovorima s EU želi ostvariti što bolje rezultate.

"Očekujemo da Hrvatska dobije takav ugovor za koji će građani na referendumu dati glas", kazao je Sanader na početku sjednice Vlade.

Osvrćući se na vijesti o uvođenju klauzule o mogućnosti suspenzije pregovora, Sanader je kazao da se svaki pregovori mogu prekinuti, te da nema razloga da se "oko toga diže prašina".

Sanader je izrazio očekivanje da će Europska komisija donijeti pretpristupni program za Hrvatsku kao i okvir pregovora onakav kao što ga Hrvatska očekuje, te da će potvrditi da će se s pregovorima započeti početkom 2005. godine.

Europska komisija u srijedu donosi pretpristupni program za Hrvatsku. Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul istaknuo je da će, prema svim informacijama koje ima, Europska komisija donijeti "pozitivan, konstruktivan dokument koji u potpunosti zadovoljava naša očekivanja".

Žužul očekuje da u dokumentu koji će Europska komisija donijeti nema ničeg bitno različitog od dokumenata za deset zemalja koje su u svibnju ove godine postale članice EU.

Žužul je dodao kako Europska komisija danas ne može odlučiti o datumu početka pregovora s Hrvatskom. Odluka o tome donijet će se u prosincu, kazao je.

Ističe, da bi Europska komisija danas trebala odlučiti o visini pretpristupnih fondova za 2005. i 2006. godinu.

Državna tajnica u Ministarstvu europskih integracija Marija Pejčinović najavila je da će, nakon današnjeg dokumenta Europske komisije, Vlada u sljedećih mjesec dana izići s akcijskim planom u kojem će se razraditi što sve treba učiniti da bi se mogla koristiti sredstva iz pretpristupnih fondova.

Premijer je i danas pozvao Vladu da uloži sve napore da pregovori s EU budu kvalitetni za Hrvatsku. Ponovio je i da će Vlada pozvati sve koji imaju iskustvo i znanje da se pridruže pregovaračima. Sanader je pozvao na suglasje i sve političke stranke, ocjenjujući da postoji puno suglasje svih političkih stranaka na putu prema EU te da oko toga ne treba biti dnevnopolitičke borbe.

Premijer je ponovio i uvjerenje da članstvo u elitnom krugu zemalja EU donosi više koristi nego štete, te da će Vlada promicati proeuropsku politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙