FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FINANCIAL TIMES: EU USPORAVA PROŠIRENJE

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Očekivanje Hrvatske da u Europskuuniju uđe u razdoblju između 2007. do 2009. moglo bi doći u pitanjezbog mogućnosti usporavanja procesa proširenja, piše u ponedjeljakbritanski dnevnik Financial Times.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Očekivanje Hrvatske da u Europsku uniju uđe u razdoblju između 2007. do 2009. moglo bi doći u pitanje zbog mogućnosti usporavanja procesa proširenja, piše u ponedjeljak britanski dnevnik Financial Times.

Financial Times se poziva na izviješće Europske komisije o Turskoj, koje treba biti objavljeno u srijedu. "Ambiciozni hod proširenja, kojim se veličina Europske unije u deset godina udvostručila, mogao bi se usporiti, naznačuje se u dugoočekivanom dokumentu Komisije", piše britanski dnevnik.

"Novi pristup EU-a prema proširenju znači da bi predviđeni ulazak Bugarske i Rumunjske 2007. moglo biti zadnje proširenje u sljedećih pet godina. To će imati učinka na očekivanja Hrvatske, koja se želi priključiti između 2007. i 2009. godine, ali će sada vjerojatno morati čekati do razdoblja između 2011. do 2013. godine", piše Financial Times.

Britanski dnevnik piše da će Komisija u izviješću o Turskoj preporučiti da EU, kada odlučuje hoće li neku zemlju primiti u članstvo, stavi veći naglasak na stvarne reforme, a manje na obećanja da će se promjene provesti.

Financial Times prenosi i citat neimenovanog hrvatskog dužnosnika, koji kaže da je Hrvatska "svjesna namjere zemalja članica EU-a da razmotri prvotna načela na kojima počivaju pristupni pregovori".

Novi pristup prema proširenju, prema Financial Timesu, pokazuje zašto će pregovori s Turskom, koji bi trebali početi sljedeće godine, vjerojatno trajati više od jednog desetljeća. "Mnogi dužnosnici priznaju da je Uniju zahvatio umor nakon dva vala proširenja, kojima je Unija povećana s 12 članova 1994. na današnjih 25", piše britanski dnevnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙