FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 5. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat
ZAGREB, 5. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat

ZAGREB

Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu (ICTY) Carla del Ponte u ponedjeljak će ministrima vanjskih poslova Europske Unije reći da Hrvatska nije puno napredovala u suradnji s Haškim sudom, objavio je u utorak BBC u emisiji na hrvatskom jeziku, pozivajući se na diplomatske izvore. "Iz diplomatskih izvora u Bruxellesu, BBC doznaje kako se očekuje da će glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu Carla del Ponte u ponedjeljak ministrima vanjskih poslova Europske Unije reći da Hrvatska nije puno napredovala u suradnji s Haškim sudom", kaže se u vijesti BBC-a. BBC također navodi kako glasnogovornica glavne haške tužiteljice Florence Hartmann nije htjela komentirati te informacije.

ZAGREB

Visoki dužnosnik EU-a Javier Solana izjavio je u utorak u Zagrebu da ne očekuje nikakve teškoće za Hrvatsku nakon sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije (EU) s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte idućeg ponedjeljka te da bi mu bilo drago da njezino izvješće Vijeću sigurnosti za Hrvatsku bude pozitivno, a ne negativno. Visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku razgovarao je s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom o suradnji Hrvatske s Haškim sudom i odnosima sa Slovenijom. "Hrvatska ne može biti ičiji talac, pa ni generala Gotovine, koji svoj status mora riješiti pred Haškim sudom", istaknuo je u Sanader. Solana je rekao da ne može ništa dodati onomu što je rekao hrvatski premijer. "To je temelj svega", istaknuo je. Po njegovim riječima, EU iznimno cijeni sve što je Hrvatska učinila na približavanju Uniji i želi da što prije postane njezinom punopravnom članicom. Rekao je da datum pristupanja nije određen i netočnima ocijenio napise u nekim hrvatskim medijima kako će Hrvatska u uniju ući 2011. godine ili poslije.

ZAGREB

Europska komisija (EK) zaoštrava uvjete pristupa EU i uvodi mogućnost suspenzije pregovora o članstvu u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, javljaju u utorak iz Bruxellesa agencija Reuters, AFP te BBC pozivajući se na dokumente o pretpristupnoj strategiji koje bi u srijedu trebala prihvatiti Komisija. Reuters izvještava da u dokumentu, koji na summitu u prosincu trebaju potvrditi i šefovi država i vlada članica EU, stoji da bi razgovori s Hrvatskom trebali krenuti početkom iduće godine, ali bi mogli biti suspendirani prekrši li Hrvatska "načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda". Po BBC-ju pregovori o članstvu, upravo na slučaju Hrvatske, trebali bi postati "dulji i tvrđi". "Za zaključenje pregovora više ne bi bila dovoljna obećanja provedbe reforme", piše BBC i dodaje da EU sada po prvi puta uvodi mogućnost suspenzije pregovora u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode i demokracije. Agencija France presse piše da je model suspenzije predviđen za Hrvatsku sličan, iako nešto manje strog, modelu koncipiranom za Tursku.

PLOVDIV

Saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Vladimirom Šeksom završilo je u utorak dvodnevni službeni posjet Bugarskoj susretom s lokalnim dužnosnicima u Plovdivu. Tijekom posjeta izaslanstvo je u Sofiji razgovaralo s najvišim bugarskim dužnosnicima: predsjednikom Narodnog sobranja Ognjanom Gerdžikovom, predsjednikom Republike Bugarske Georgijem Prvanovom, potpredsjednikom Vlade Plamenom Panajotovim i premijerom Simeonom Sakskoburggotskim. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks ocijenio je da su Hrvatskoj dragocjena iskustva zemalja koje su kao Bugarska završile pregovore s Europskom unijom budući da je u Hrvatskoj u tijeku definiranje uloge Sabora u pregovorima RH s EU-om, čiji se početak očekuje 2005.

BEOGRAD

Europski povjerenik za međunarodne odnose Chris Patten i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana stigli su u utorak u jednodnevni posjet Srbiji i Crnoj Gori (SCG), gdje će s najvišim državnim dužnosnicima razgovarati o pridruživanju SCG Europskoj uniji i suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. Nakon razgovora kako s dužnosnicima državne zajednice tako i odvojeno s dužnosnicima SCG, Solana i Patten će se, kako je najavljeno, obratiti novinarima.

DEN HAAG

Predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić sastao se u utorak u Den Haagu s predsjednikom Haškog suda (ICTY) Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, doznaje se iz priopćenja Suda. Predsjednik Meron je inzistirao na hitnom uhićenju Radovana Karadžića i ostalih bjegunaca s područja RS. Čavić je, ističe se u službenom priopćenju, izrazio odlučnost u potpunu suradnju s Haškim tribunalom. Čavić se također, na svoj zahtjev, sastao i s Carlom del Ponte koja mu je poručila da "i dalje očekuje konkretne rezultate suradnje, kojih već dugo nema", izjavila je glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann. Republika Srpska pod rastućim je pritiscima međunarodne zajednice da ICTY-u izruči osobe optužene za genocid i teške zločine protiv čovječnosti. U ponedjeljak su i EU i NATO ponovo pozvali vlasti RS da učine "dodatne napore" u hvatanju Radovana Karadžića.

BRUXELLES

Europska komisija neće postavljati posebne uvjete za Tursku kada u srijedu bude odlučivala hoće li preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Ankarom, rekao je u utorak predsjednik Europske komisije Romano Prodi. Ne otkrivajući odluku o Turskoj, Prodi je rekao samo da će se na nju primijeniti isti oni standardi koji su se primjenjivali i na sve dosadašnje kandidate za članstvo. "Oprez nije prava riječ. Moramo biti sigurni da će Turska biti kao sve ostale zemlje članice u slučaju da uđe u EU", rekao je. Zamoljen da komentira izjavu turskog ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula koji je upozorio da se Turskoj ne postavljaju posebni uvjeti, Prodi je rekao da je u svim dosadašnjim krugovima proširenja EU-a postojala "ugrađena kočnica za hitne slučajeve" kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava. "Moramo biti sigurni da se ljudska prava poštuju. To je naše stajalište prema Turskoj kao što smo ga imali i u svim drugim pregovorima", rekao je.

BAGDAD

Irački premijer Iyad Allawi u utorak je, u govoru održanom pred članovima parlamenta spomenuo nove planove čiji je cilj iskorijeniti nasilje u zemlji. "Moramo stvoriti pogodno ozračje za održavanje izbora u siječnju 2005. i zato sadašnja situacija zahtijeva primjenu sile u određenim situacijama", rekao je Allawi pred članovima iračkog parlamenta. "Vlada je odlučila primijeniti novi plan kako bi se uspostavila sigurnost u zemlji te sudski goniti sve one koji nas pokušavaju spriječiti u ostvarenju ove misije", rekao je ne objavivši pojedinosti, ali je obećao da će nastaviti vojne operacije protiv pobunjenika. "Uz potporu multinacionalnih snaga, nastavit ćemo vojne operacije, sve do uspostave stabilnosti i sigurnosti u svim gradovima kojima prijete teroristi", rekao je Allawi.

GAZA

Izraelci su u utorak u zračnom napadu u Gazi ubili zapovjednika palestinske militantne skupine Islamski džihad, objavili su lokalni lideri te grupe. Izraelska vojska nije odmah željela komentirati atentat na Bašira ad-Dabaša (38). U napadu je teško ozlijeđen još jedan militant, prenose očevici. Islamski džihad, koji se zakleo u uništenje židovske države, jedna je od terorističkih skupina najodgovornijih za bombaške napade na Izraelce u posljednje četiri godine izraelsko-palestinskog nasilja. "Izrael će uskoro iskusiti naš odgovor. Osveta će biti bolna i u dubini cionističke države", rekao je jedan od lokalnih lidera Islamskog džihada u mrtvačnici u Gazi. Dabaš je jedan od najutjecajnijih militanata ubijenih u Gazi nakon atentata na čelnika Hamasa Abdel-Aziz al-Rantisija u ožujku.

WASHINGTON/NEW YORK

Arapske zemlje su u ponedjeljak zatražile da Vijeće sigurnosti donese rezoluciju o zaustavljanju izraelskih vojnih akcija u Gazi. Na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti održanoj na zahtjev arapskih zemalja predstavnik Alžira Abdallah Baali je u njihovo ime rekao da Vijeće treba odmah usvojiti rezoluciju u kojoj bi se zatražilo od Izraela da prekine vojne akcije u Gazi. Američki veleposlanik pri UN-u John Danforth se međutim usprotivio donošenju rezoluciji rekavši da ona ne vodi provedbi mira nego je samo još jedan korak na putu bez izlaza. Bez obzira na američko protivljenje arapske zemlje su predložile rezoluciju tražeći da se o njoj glasuje u utorak naglašavajući hitnost situacije stvorene izraelskom akcijom u kojoj je u posljednjih pet dana ubijeno 68 Palestinaca, a stotine ranjeno.

ZAGREB/FRANKFURT

Njemački kancelar Gerhard Schroeder i glavni tajnik Arapske lige Amr Musa otvorili su u utorak 56. Godišnji Frankfurtski sajam knjige. Njemački kancelar Schroeder i Amr Musa su u svojim govorima na svečanom otvorenju istaknuli važnost ovakvih događaja za promicanje dijaloga kultura zapadnog i arapskog svijeta. Na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjige posebna je pozornost usmjerena na arapsku književnost, a 22 zemlje Arapske lige, posebni su gosti sajma. U svom je govoru kancelar Schroeder kritizirao one koji na arapski svijet gledaju s predrasudama i istaknuo nazočnost izdavača i autora iz arapskih zemalja kao priliku da se to ispravi. Nakon svečanog otvorenja u utorak, sajam se za javnost otvara u srijedu 6. listopada i trajat će do 10. listopada. Sajam će od 6. do 8. listopada biti otvoren samo za distributere i izdavače a za širu javnost 9. i 10. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙