FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 5. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12, 30 sati
ZAGREB, 5. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12, 30 sati

SUBOTICA

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini imat će, na temelju ostvarenih izbornih rezultata na nedjeljnim izborima u Srbiji i Vojvodini, jednog zastupnika u Skupštini Vojvodine te dogradonačelnike u Subotici i Somboru.

"Dogovorima koje smo sklopili prije izbora s Savezom vojvođanskih Mađara u Subotici i Demokratskom strankom u Somboru precizirano je da ćemo u slučaju pobjede njihovih kandidata za gradonačelnike dobiti mjesta dogradonačelnika", izjavio je u utorak za HINU predsjednik DSHV-a Petar Kuntić i dodao kako je najveći pomak napravljen u Somboru, gdje hrvatska zajednica nije imala svoga predstavnika od početka devedesetih.

Iako Srpska radikalna stranka na lokalnoj i pokrajinskoj razini ojačala svoje pozicije i snagu, Kuntić ne očekuje da će se status Hrvata u Vojvodini bitno pogoršati.

"Štoviše, uzimajući u obzir činjenicu da će naši predstavnici participirati u izvršnoj vlasti u Subotici i Somboru, očekujemo da će se položaj hrvatske zajednice u tim mjestima čak poboljšati", zaključio je Kuntić.

LJUBLJANA

Kandidat Slovenske pučke stranke (SLS) na nedjeljnim parlamentarnim izborima Jožko Joras nije uspio osvojiti simpatije glasača u ljubljanskoj općini Šiška, gdje je bio kandidiran.

Po podacima izborne komisije osvojio je samo 1,69 posto glasova, mnogo manje od same stranke koja je sa 6,82 posto na nacionalnoj razini i 65.000 glasova uspješno prešla izborni prag od 4 posto, pa će u parlamentu imati 6 zastupnika, ali ne i "borca za južnu granicu", kako slovenski mediji obično zovu stanovnika istarskog zaseoka Mlini u općini Buje.

Opća ocjena slovenskih komentatora o izbornim rezultatima je da su SLS-u neprilike predsjednika Janeza Podobnika s hrvatskom policijom na granici blizu Jorasove kuće desetak dana prije izbora pomogle da popravi izborni rezultat, no da je od incidenta imao koristi i predsjednik Nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, koji je nakon toga dodatno pojačao svoju "protuhrvatsku retoriku".

JERUZALEM

Izraelske i palestinske vlasti pokušavaju postići dogovor o okončanju izraelske vojne ofenzive na pojasu Gaze, a da se u zamjenu zaustavi Hamasovo raketiranje židovske države, objavili su u utorak izraelski vojni izvori. Sigurnosni dužnosnici počeli su inicijalne kontakte koji bi se trebali ubrzati idućih nekoliko dana.

Prema dobro obaviještenim izvorima cilj ovih pregovora je povlačenje izraelskih vojnih snaga dok Palestinske vlasti poduzimaju korake da zaustave Hamasovo gađanje židovske države koje i je izazvalo najveću izraelsku vojnu ofenzivu na tom teritoriju u četiri godine sukoba.

Izrael je pokrenuo svoju operaciju na pojasu Gaze u srijedu nakon što su u Hamasovom raketnom napadu ubijena dva Izraelca. Otada je na pojasu Gaze a i okolo ubijeno 67 Palestinaca i tri Izraelca.

MADRID

Uhićenje vođe baskijske separatističke skupine ETA Mikela Albizua i još 20 osumnjičenih terorista u Francuskoj omogućilo je policiji razotkrivanje ETA-inih središnjih skladišta oružja čime je ta skupina onesposobljena za daljnje izvođenje napada, javljaju u utorak španjolski mediji.

Policija je otkrila najmanje pet skladišta s oružjem nakon uhićenja izvedenog u nedjelju u južnoj Francuskoj. Do sada je tako zaplijenjeno 600 kilograma dinamita, 66.000 komada streljiva, 112 granata i 74 automatskih pušaka.

Uhićenje Albizua poznatijeg pod nadimkom Mikel Antza i njegove djevojke Soledad Iparragorre smatra se "obezglavljivanjem" ETA-inog vodstva u najvećem udarcu zadanom skupini od uhićenja cijelog njezinog vodstva u Bidartu u Francuskoj 1992. godine.

U Albizuinom i Iparragirrinom stanu u Salles de Bearnu pronađena su računala s vrijednim informacijama o ETA-i.

LJUBLJANA

Zbog štrajka novinarskog sindikata, započetog u nedjelju, skoro nijedan slovenski tiskani list u utorak se nije pojavio na kioscima, a oni koji novine dobivaju u pretplati dostavom obaviješteni su o razlozima štrajka i zamoljeni za razumijevanje.

Bez svojih novina ostali su čitatelji ljubljanskog "Dela", mariborskog lista "Večer", visokonakladnog tabloida "Slovenske novice", koparskog lista "Primorske novice" i mnogi čitatelji lokalne periodike.

Izašao je samo ljubljanski "Dnevnik", čiji novinari su se solidarizirali sa štrajkom, te poslovni dnevnik "Finance".

Štrajk nastavljaju i novinari na Televiziji Slovenija i nacionalnom Radiju Slovenija, te se objavljuju samo nužne servisne informacije i obavijest štrajkaškog odbora. Vjerojatni mandatar buduće slovenske vlade Janez Janša u ponedjeljak je optužio Gospodarsku komoru da je blokirala pregovore s novinarima i tako izazvala štrajk iako, kako je dodao, predstavlja poslodavce samo na osnovi koncesije koju joj je dodijelila država. Janša je takvo stanje nazvao neprihvatljivim.

WASHINGTON

Bivši američki upravitelj u Iraku Paul Bremer izjavio je da SAD nikada nije imao dovoljno postrojbi na terenu u Iraku da uspostavi nadzor u zemlji, osporavajući time opetovane izjave Bushove administracije.

"Nikada nismo imali dovoljno postrojbi na terenu", kazao je veleposlanik Bremer pred konferencijom profesionalnih djelatnika u osiguranju, okupljenih u ponedjeljak u White Sulphur Springsu .

Ti komentari suprotni su od opetovanih izjava predsjednika Georgea W. Busha, ministra obrane Donalda Rumsfelda i drugih visokih dužnosnika administracije, koji su uvijek inzistirali na činjenici da SAD raspolaže dovoljnim brojem vojnika u Iraku.

MOSKVA

Alu Alhanov, čečenski predsjednik izabran 29. kolovoza na čelo ruske kavkaske republike s više od 73 posto glasova, preuzeo je u utorak dužnost nakon što je prisegnuo u Groznom, javlja agencija Interfax.

Bivši ministar unutarnjih poslova, izabran već u prvom krugu čečenskih predsjedničkih izbora, nasljeđuje prvog proruskog predsjednika Ahmada Kadirova, ubijena u atentatu u svibnju.

Svečano davanje prisege bilo je popraćeno visokim mjerama sigurnosti a mjesto održavanja držano je u tajnosti do zadnjeg trenutka.

TEHERAN

Iran je trenutno u mogućnosti lansirati rakete dosega 2.000 km, izjavio je u utorak bivši iranski predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani, javlja službena agencija Irna.

"Danas smo u mogućnosti lansirati rakete dosega do 2.000 km i stručnjaci znaju da jednom kad zemlja prekorači tu etapu, sve sljedeće su dostižne", kazao je on na konferenciji na temu "Prostor i nacionalna sigurnost".

Iran je 11. kolovoza testirao verziju konvencionalne rakete Chahab-3, čiji je doseg dotad bio između 1.300 i 1.700 km, prema iranskim izvorima. Izraelski izvori su međutim govorili da Chahab može doseći 2.000 km. Chahab-3, proizašao iz sjevernokorejske rakete, stavlja Izrael na dohvat udara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙