FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

komunalna poduzeća, a ne građani dužna doznati vodi li se inspekcijski postupak

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornoguređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić uputila je naputakopćinama i gradovima u kojima ih upozorava da su komunalna poduzeća, ane građani dužna doznati vodi li se inspekcijski postupak za objekatkoji građanin želi priključiti na komunalnu infrastrukturu.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić uputila je naputak općinama i gradovima u kojima ih upozorava da su komunalna poduzeća, a ne građani dužna doznati vodi li se inspekcijski postupak za objekat koji građanin želi priključiti na komunalnu infrastrukturu.

Izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu propisano je da se na komunalnu infrastrukturu ne smiju priključivati bespravno sagrađeni objekti.

Ministrica je taj naputak uputila općinama i gradovima jer je doznala kako su komunalna poduzeća, umjesto da sama provjere vodi li se inspekcijski postupak protiv objekta, odnosno je li bespravno sagrađen, upućivala građane da kod građevinske inspekcije ministarstva traže potvrdu da se za njihov objekat ne vodi inspekcijski postupak.

Ministrica Matulović-Dropulić u naputku podsjeća kako je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine" broj 82/04.) među inim promijenjen stavak 4. članka 34. koji propisuje da se "građevine izgrađene bez akta na temelju kojeg se može graditi ne smiju priključiti na komunalnu infrastrukturu, kao i građevine za koje je u tijeku postupak građevinske inspekcije koji se odnosi na obustavu građenja ili uklanjanja građevina prema posebnom zakonu".

Ta zakonska odredba, navodi ministrica u naputku, treba se primjenjivati na način da je trgovačko društvo (tj. pravna ili fizička osoba-nositelj izvedbe priključka) koje obavlja komunalnu djelatnost dužno barem jedanput mjesečno, a po potrebi ukoliko se skupi više od 10 zahtjeva i više puta mjesečno, zatražiti potvrdu o dozvoli priključenja građevine na komunalnu infrastrukturu.

Potvrdu, da se vodi odnosno ne vodi postupak obustave građenja ili uklanjanja objekta izdaje područna jedinica Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na čijem se području nalazi građevina koju se želi priključiti na komunalnu infrastrukturu.

Ministrica u naputku gradove i općine moli da o navedenom obavijeste sva komunalna trgovačka društva i ostale subjekte koji obavljaju priključivanje na objekte i uređaje komunalne infrastrukture, a radi suzbijanja bespravne gradnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙