FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UČITELJI I PROFESORI IZGLASALI ŠTRAJK, KREĆE MIRENJE

ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Sindikati prosvjete i znanostiizvijestili su danas da se na sindikalnom referendumu 87 postozaposlenika u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju odlučilo zajednodnevni štrajk upozorenja 5. listopada.
ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Sindikati prosvjete i znanosti izvijestili su danas da se na sindikalnom referendumu 87 posto zaposlenika u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju odlučilo za jednodnevni štrajk upozorenja 5. listopada.

Štrajk će se održati ako ne uspije proces mirenja koji bi trebao početi u ponedjeljak.

Tri sindikata prosvjete i znanosti od Vlade će tražiti da udovolji trima najvažnijim zahtjevima, od ukupno 14, to jest da zaposlenicima u razumnom roku poveća plaće kako bi se uklonilo njihovo zaostajanje za drugim plaćama u Hrvatskoj.

Ujedinjeni sindikati prosvjete i znanosti - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenika u srednjem školstvu Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja traže rast osnovice za plaće od 12 posto. Također zahtijevaju vraćanje selektivnog pristupa prosvjeti - putem izdvojene osnovice ili dodatkom za godine staža u službi ili koeficijentima - te osiguranje ozbiljnog i kontinuiranog rada već osnovanog Povjerenstva za praćenje i usklađivanje plaća.

"Mirenje kreće idući tjedan i može trajati najdulje pet dana, a ako ne uspije, 5. listopada, na Svjetski dan učitelja, održat ćemo jednodnevni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama te fakultetima i institutima", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Dodao je da je odluka o štrajku donesena na referendumu koji se u oko 760 osnovnih škola, 340 srednjih škola te 120 ustanova visokog obrazovanja i znanosti održao od 22. do danas. Po gotovo konačnim rezultatima, od 65.928 zaposlenika obuhvaćenih referendumom, na referendum je izišlo njih 49.826. Od toga ih se gotovo 43.439 odlučilo za štrajk. Sindikalnom se prijedlogu pridružio i znatan broj onih koji nisu članovi sindikata, ustvrdio je Ribić.

Predstavnici sindikata Mato Elkaz, Nijaz Karić i Krunoslav Pisk rekli su kako štrajk nije usmjeren protiv ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, nego da mu se "želi pomoći u sređivanju cjelokupnog sustava".

Ribić je rekao da na taj način upozoravaju ministra Primorca da mu Ministarstvo "ne radi dobro, za što on snosi odgovornost, ali ne i krivnju, jer je problem višegodišnji".

Predstavnici triju sindikata istaknuli su kako sređivanje znanstveno-obrazovnog sustava nije samo stvar struke, nego i politike koja za taj sustav odobrava novac u državnom proračunu.

Sindikati su poslali pismo predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu u kojem ga obavještavaju o izglasavanju jednodnevnog štrajka upozorenja te ističu kako bi premijera prije štrajka upoznali s argumentima i razlozima njegova pokretanja i da bi voljeli čuti njegovo viđenje Vladine politike prema prosvjeti i znanosti u iduće tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙