FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKI TISAK O SLOVENSKO-HRVATSKOM POGRANIČNOM INCIDENTU

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Europski tisak u petak izvještava opograničnom incidentu Hrvatske i Slovenije uglavnom prenosećiokolnosti samog događaja i javljajući o diplomatskom sporu dvijuzemalja, a dio njih ističe i europsku zabrinutost najnovijimnapetostima u odnosima dviju susjednih država.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Europski tisak u petak izvještava o pograničnom incidentu Hrvatske i Slovenije uglavnom prenoseći okolnosti samog događaja i javljajući o diplomatskom sporu dviju zemalja, a dio njih ističe i europsku zabrinutost najnovijim napetostima u odnosima dviju susjednih država.

Vodeći talijanski listovi pišu o hrvatsko-slovenskoj diplomatsko-pograničnoj svađi i ističu kako je zbog jednog gotovo smiješnog događaja došlo do ozbiljne situacije i najvećeg incidenta posljednjih godina između dviju država.

"Jedno ozbiljno pitanje rođeno je iz smiješnog događaja", ističe list Corriere della Sera. "U nedjelju je 12 slovenskih političara na čelu s čelnikom Pučke stranke Janezom Podobnikom posjetilo izvjesnog Jožka Jorasa, slovenskog nacionalistu i 'domoljuba' koji je uvjeren da se njegovo imanje ne nalazi u Hrvatskoj, kao što kaže zemljovid, već u Sloveniji", piše list o događaju prenoseći kako su slovenski političari uhićeni nakon što su odbili hrvatskoj policiji pokazati svoje isprave.

List dodaje kako je na "nepotpuno riješenoj granici" već godinama dolazilo do prepirki sve do najnovijeg incidenta prije dva dana i uhićenja 12 slovenskih političara koji su za nekoliko metara ušli u Hrvatsku.

Također se ocjenjuje kako se radi o najsnažnijem incidentu između dvije države. Između Ljubljane i Zagreba odnosno, kako navodi list, "dvije bliske države koje su 1991. godine izišle iz Jugoslavije, bez obzira na različite muke pri tome, izbila je najveća kriza posljednjih godina, toliko ozbiljna da je Slovenija zaprijetila blokiranjem ulaska Hrvatske u EU" do rješenja graničnog spora. "U 13 godina dvije zemlje nisu uspjele se dogovoriti o pomorskoj granici", dodaje list.

Izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Antona Ropa kako Slovenija ne može dopustiti ulazak Hrvatske u EU list tumači željom Ljubljanje da kaže kako "i mi kao i sve zemlje EU imamo pravo na veto i možemo ga upotrijebiti".

"Je li moguće da jedan takav incident uspori europske težnje Hrvatske?", pita se list odgovarajući na to izjavom slovenskog premijera da je to "apsolutno moguće". "Slovenija je dio Unije", rekao je Rop.

I ostali listovi poput torinske "La Stampe", tršćanskog Il Piccola, udinskog lista "Mesaggero Veneto", venecijanskog "Gazzettino" i drugih regionalnih listova na sličan način opisuju slovensko-hrvatski incident.

Francuski listovi Le Figaro i Les Echoes ukratko, a pariški Liberation nešto šire, izvještavaju o porastu napetosti u odnosima Slovenije i Hrvatske uslijed graničnog incidenta, prenoseći agencijske vijesti. Liberation uz to dodaje kako je novoprimljena članica Europske unije, Slovenija, koja je bila obećala pomagati balkanske zemlje da je slijede na tom putu, iznenada odlučila povući svoju potporu kandidaturi susjedne joj Hrvatske.

Austrijski listovi Kurier, Der Standard i Die Presse prenose agencijske vijesti vezane u spor na slovensko-hrvatskoj granici ističući u prvi plan izjavu slovenskog premijera Ropa da Slovenija do daljnjeg ne može podupirati ambiciju Hrvatske da uđe u Europsku uniju. Stajalište hrvatske strane opisuje se kao pomirljivo, uz navode izjava predsjednika Mesića da se granično pitanje između Slovenije i Hrvatske može rješavati samo pregovorima i izjavu premijera Sanadera da Hrvatska ne može tolerirati takve izgrede ali će izbjegavati sve što bi moglo pridonijeti eskalaciji napetosti.

Mediji također prenose zabrinutost Europske unije zbog incidenta navodeći izjavu glasnogovornice povjerenika EU za vanjsku politiku Chrisa Pattena da Unija očekuje rezultate istrage.

Britanski tisak u petak nema izvješća o slovensko-hrvatskom pograničnom incidentu, a agencija Reuters i radio BBC izvještavajući u četvrtak poslijepodne o događaju, u prvi plan stavljaju prijetnju slovenskog premijera Ropa da će uložiti veto na zahtjev Hrvatske za ulaskom u EU sve dok dvije zemlje ne riješe svoj granični spor. "Sve dok Hrvatska ne prihvati europsku politiku izbjegavanja sukoba...Slovenija ne može dopustiti bilo kakve daljnje postupke koji se tiči pristupa Hrvatske Europskoj uniji", rekao je Rop u izjavi za Reuters. On je izjavio da se nada da će slovenska i hrvatska vlada postići dogovor o izbjegavanju sukoba u spornim graničnim područjima ubrzo nakon parlamentarnih izbora u Sloveniji 3. listopada. No Rop je dodao da će biti nužno međunarodno posredovanje radi utvrđivanja granične crte između dvije države, navodi Reuters.

Njemački mediji popratili su u petak s manjim interesom hrvatsko-slovenski granični sukob, a izvješća se uglavnom svode na kraće agencijske vijesti. Jedino nadregionalni i utjecajni "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) donosi širi prikaz događaja iz pera svog dopisnika i stručnjaka za južnu i istočnu Europu, Karl Petera Schwartza.

On u svom osvrtu na trećoj strani, koja je rezervirana za dublje analize, ne nalazi razumijevanja za reakciju slovenske politike te izjavu slovenskog premijera Ropa o povlačenju podrške Hrvatskoj na putu u Europsku uniju ocjenjuje kao "neuobičajno oštru". FAZ -ov autor slovensku reakciju, slično kao i hrvatska strana, vidi isključivo u svjetlu slovenske predizborne kampanje. On primjećuje da je "obrana nacionalnih interesa u odnosima s Hrvatskom" u posljednje vrijeme postala glavna tema predizborne kampanje. Schwartz u tom smislu spominje i nedavno ribarenje Antona Ropa u Piranskom zaljevu i konstantno odbijanje slovenske strane da se u granični sukob uključe međunarodne instance. On zaključuje da cijeli incident treba promatrati u svjetlu "nacionalističkog aktivizma" Slovenske pučke stranke, koja prema najnovijim ispitivanjima javnog mišljenja "mora strepiti glede ulaska u parlament", i koja je, kako ističe, svojim postupkom u jeku predizborne kampanje "izvršila pritisak" i na ostale političke čimbenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙