FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠEN SASTANAK O POVELJI EU O MALOM GOSPODARSTVU

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska je učinila značajne napretkeu nizu područja iz Povelje o malom gospodarstvu Europske unije (EU),no nedovoljne na području procedure osnivanja novih tvrtki,financiranja poduzetništva te uspostave e-poslovanja, zaključak jedanas završenog dvodnevnog sastanka predstavnika Europske komisije ihrvatskih ministarstava i institucija nadležnih za malo gospodarstvo.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska je učinila značajne napretke u nizu područja iz Povelje o malom gospodarstvu Europske unije (EU), no nedovoljne na području procedure osnivanja novih tvrtki, financiranja poduzetništva te uspostave e-poslovanja, zaključak je danas završenog dvodnevnog sastanka predstavnika Europske komisije i hrvatskih ministarstava i institucija nadležnih za malo gospodarstvo.

Hrvatska je Povelju prihvatila i prošle godine prvi put odgovarala na Upitnik proizašao iz te Povelje, a koji se odnosi na deset temeljnih načela Povelje - od edukacije i školovanja, zakonodavstva i regulacije, oporezivanja i financijskih pitanja, do certificiranja poduzeća.

Jedan od najvećih problema u razvoju malog gospodarstva je dug, skup i kompliciran proces otvaranja poduzeća, drže državna tajnica za poduzetništvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić-Šapić i Edward Tersmette iz Glavne uprave za poduzetništvo Europske komisije.

Tersmette je tako nakon sastanka izjavio da je taj proces u Hrvatskoj duži, skuplji i kompliciraniji ne samo u odnosu na zemlje EU, već i na neke zemlje "zapadnog Balkana". Posebice se to odnosi, rekao je, na proces izdavanja raznih dozvola, od građevinskih do dozvola za nabavku opreme i sl.

Izdvojio je i nužnost otvaranja novih mogućnosti financiranja malog gospodarstva. Hrvatski bankarski sektor je razvijen, no osim klasičnih oblika kreditiranja hrvatske se poduzetnike treba poticati i kroz ostale modele, od jamstava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) do ulaganja sredstava iz tzv. venture capital fondova i sl., rekao je Tersmette.

Kao treće područje na kojem je nužan daljnji napredak izdvojio je e-poslovanje. Iako postoji Zakon o elektroničkom potpisu, potrebno su daljnje inicijative da zaživi i omogući razvoj e-poslovanja u svim aspektima.

Iz tih područja bit će određeni i ciljevi koje Hrvatska treba ispuniti u narednoj godini, rekla je Kesić-Šapić.

Od područja na kojima je ostvaren velik napredak istaknuto je primjerice certificiranje - bilo je planirano povećati broj certificiranih tvrtki sa 250 na 350, a u godinu dana njihov je broj povećan na 430. Napredak je zabilježen i kod primjerice neformalne edukacije obrtnika i malih poduzetnika, bilježe se i pomaci u ubrzavanju i pojeftinjenu procesa otvaranja obrta.

Povelju o malom gospodarstvu članice EU-a donijele su 2000. godine, a riječ je o dokumentu čijih 10 načela vlade zemalja članica EU-a, zemalja kandidata i zemalja koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, trebaju ugrađivati u mjere gospodarske politike za razvoj malog gospodarstva.

Sastanak s predstavnicima Europske komisije o toj povelji održan je u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva 27. i 28. rujna, a okupio je predstavnike svih hrvatskih institucija koje se bave razvojem i poticanjem obrtništva i malog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙