FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 3. listopada 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4.30 sati.
ZAGREB, 3. listopada 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

WASHINGTON - Demokratski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD-u John Kerry prestigao je sadašnjeg predsjednika Georega Busha u utrci za Bijelu kuću, kažu rezultati istraživanja javnog mišljenja koje je objavio časopis Newsweek, dva dana nakon njihove prve televizijske debate. Kerry vodi ispred Busha s 49 posto naspram 46 posto, podaci su iz tog istraživanja koje je provedeno na 1.013 birača koji su ispitani između četvrtka navečer i subote. Prema ispitivanju Newsweeka, 61 posto gledatelja televizijske debate ocijenilo je da se u njoj Kerry snašao bolje, dok to za Busha smatra samo 19 posto gledatelja.

SARAJEVO - Manje od polovice građana Bosne i Hercegovine sudjelovalo je na općinskim izborima održanim u subotu, sudeći prema prvim podacima o odzivu prikupljenim nakon zatvaranja glasačkih mjesta. Predsjednik Izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić izjavio je novinarima u Sarajevu kako podaci iz 111 općina pokazuju da je na izborima glasovalo 46,46 posto registriranih birača. Odziv je bio nešto veći na teritoriju Federacije BiH gdje je glasovalo nešto više od 43 posto građana s pravom glasa dok je u Republici Srpskoj na izbore izašlo njih tek 32 posto. Najbolji odziv zabilježen je u distriktu Brčko. Ovogodišnji odziv na izbore u BiH najniži je od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Na prvim izborima održanim 1996. godine glasovalo je čak 85 posto registriranih birača a na onima koji su održani 2002. godine nešto više od 55 posto.

SARAJEVO/MOSTAR - Čelnici dviju vodećih nacionalnih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine - Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ustvrdili su kako su na općinskim izborima održanim u subotu ostvarili veoma dobre rezultate dok su predstavnici Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Republike Srpske ocijenili kako su nanijeli težak poraz Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) u izbornoj utrci u najvećem broju općina u tom entitetu. Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u Sarajevu kako je njegova stranka ostvarila pobjedu "tamo gdje je to i očekivala".

"Ponovili smo uspjeh s izbora 2002. godine", kazao je Tihić novinarima u središnjici SDA u prvoj izjavi nakon okončanja izborne šutnje u subotu u kasnim večernjim satima.

On je naveo kako su kandidati SDA uvjerljivo pobijedili u desetak općina u središnjoj te sjeveroistočnoj Bosni te da vode u većini sarajevskih općina u kojima je do sada na vlasti bila Socijaldemokratska partija (SDP). Koordinator SDP-a za odnose s javnošću Damir Mašić Tihića je međutim odmah demantirao ustvrdivši kako ta stranka "stoji dosta dobro" te da je napravila "znatan pomak" u odnosu na izbore održane prije dvije godine. Prema nepotpunim informacijama kojima raspolažu u središnjici SDP-a u Sarajevu, ova stranka uvjerljivom pobjedom zadržala je vlast u Tuzli gdje je potpuno potukla SDA.

Bariša Čolak, predsjednik HDZ BiH, izjavio je novinarima u Mostaru kako će njegova stranka zadržati sve pozicije načelnika u dijelovima zemlje s većinskim hrvatskim stanovništvom koje je i do sada kontrolirala te da će vjerojatno dobiti i vlast u jednoj ili dvije nove općine, izrazivši zadovoljstvo rezultatima izbora. U HDZ-u BiH drže kako će sa svojim saveznicima iz drugih hrvatskih stranaka imati potrebnu većinu u Gradskom vijeću Mostara koja će im osigurati imenovanje gradonačelnika. Čolak je na konferenciji za novinare upozorio kako su se na više mjesta dogodili "krupni promašaji" s izbornim popisima, najavivši da će se HDZ BiH zbog tih propusta žaliti Izbornom povjerenstvu BiH, a nije isključeno da se traži naknadno glasovanje za birače koji nisu bili na izbornim popisima a željeli su glasovati. Komentirajući slab odziv birača, Čolak je kazao da su birači zasićeni izborima, a rezultati ovih općinskih izbora neće izravno utjecati na ustavne promjene u BiH.

Najzanimljivija izborna utrka u Republici Srpskoj, ona za gradonačelnika Banja Luke, po svemu sudeći završila je porazom SDS-a. Iz središnjice SNSD-a objavljena je informacija koju je prenijela BHT 1 kako je njihov dosadašnji gradonačelnik Dragoljub Davidović uvjerljivo potukao protukandidata iz SDS-a. SNSD Milorada Dodika navodno vodi i u većem broju općina u istočnoj Hercegovini poput Trebinja i Nevesinja koje su do sada bile čvrsta uporišta SDS-a.

LJUBLJANA - Sindikat slovenskih novinara potvrdio je u subotu navečer da su definitivno otpale mogućnosti za otkazivanje štrajka koji započinje u nedjelju, na dan izbora. Prema najavama, štrajkat će novinari svih dnevnih i više regionalnih listova, te nacionalne televizije i novinske agencije STA, a u nedjelju će se objavljivati samo kratki bilteni s izvješćima državne izborne komisije i moguće hitne vijesti od interesa javnosti, te informacije novinarskog sindikata o motivima za štrajk. Štrajku se nisu pridružile komercijalna televizijska postaja POP-TV i poslovni dnevnik "Finance" koji su u privatnom vlasništvu stranaca.

Televizijske postaje obećavaju da će u 19 sati nakon zatvaranja birališta ipak objaviti i rezultate svojih "ex-poll" istraživanja po kojima će se moći približno znati koje su se stranke uvrstile u parlament i koja je osvojila najviše mandata. Oko 500 novinara koji su članovi Sindikata novinara Slovenije (SNS) i oni koji štrajkaju iz solidarnosti svoj potez motiviraju nepristajanjem poslodavaca na pregovore o obnovi tarifnog dijela kolektivnog ugovora za profesionalne novinare i tvrde da im oni umjesto toga nude ugovor za grafičku djelatnost, a osim toga da ne priznaju kolektivni ugovor iz 1998. godine i da ga smatraju i otkazanim. U pozadini je i nezadovoljstvo neriješenim statusom tzv. honorarnih stalnih suradnika kojima se koriste mnoge edicije i mediji, tako da za njih ne plaćaju poreze i doprinose. U nedjelju od dnevnog tiska izlazi samo "Delo", a ponedjeljak će svi dnevnici izaći na smanjenom broju stranica i bez komentara.

BAGDAD - Sto dvadeset i pet pobunjenika poginulo je u ofenzivi na Samarru, sunitski grad sjeverno od Bagdada, objavili su u subotu navečer američki vojni izvori. Oko 3.000 američkih vojnika i 2.000 pripadnika vojske i iračke Nacionalne garde u petak u zoru ušlo je u Samarru nakon neuspjeha pregovora o mirnom ulasku u grad. Irački ministar unutarnjih poslova Falah al-Nakib rekao je da je grad "očišćen od neprijateljskih elemenata i terorista". Američke i iračke snage u akciji su imale samo manje gubitke, dodali su američki izvori. Američke snage također su izvele drugi napad u posljednja 24 sata na navodna uporišta militanata povezanih s Abuom Musabom al-Zarqawijem u Falluji.

KAIRO - Dopredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini izjavio je u subotu u Kairu da nazočnost stranih snaga u Iraku više neće biti potrebna nakon održavanja slobodnih izbora u toj zemlji.

"Kada se osnuje iračka vlada koja će zastupati sve Iračane, strane snage u Iraku više neće biti potrebne", kazao je Fini.

Fini i glavni tajnik Arapske lige Amr Musa održali su nakon razgovora zajedničku konferenciju za tisak. Talijanski je čelnik istaknuo da se s Musom dogovorio o "potrebi da se poduzme sve kako bi irački narod, bez obzira na etničku pripadnost, mogao održati izbore i sastaviti vladu". Italija je 2003. poslala u Irak gotovo tri tisuće vojnika. Unatoč otmicama i prijetnjama terorističkim napadima ukoliko talijanski vojnici ne napuste zemlju, Rim je uvijek isticao da će ostati sve dok se ne izabere demokratska vlada. Irački su izbori predviđeni u siječnju 2005., ali postoje sumnje u njihovo održavanje zbog nesigurnosti u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙