FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 26. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4.30 sati. Ł
ZAGREB, 26. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati. Ł

LJUBLJANA

Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan pozvao je u subotu na smirivanje odnosa s Hrvatskom i za Slovenski radio izjavio kako predizborno vrijeme nije pravi trenutak za rješavanje osjetljivih otvorenih pitanja s Hrvatskom. Zamoljen da komentira reakciju premijera Ropa na granični incident, Kučan je bio rezerviran i rekao kako svatko odgovara za svoje postupke te da za to mora snositi odgovornost. Kučan vodi nestranačku udrugu "Forum 21" koja je u subotu održala savjetovanje o gospodarskom razvitku Slovenije a okupila se i u povodu parlamentarnih izbora što će se održati iduće nedjelje, 3. listopada. Kučan je rekao kako članovi "Foruma 21" podržavaju sadašnju koaliciju koju vodi premijer Anton Rop. "Forum 21" razmatrao je strategiju gospodarskog razvitka o čemu je, kako je rečeno, potreban društveni konsenzus. Najavljeno je da će iduće godine jedna od tema "Foruma 21" biti slovensko-hrvatski odnosi.

BOSTON/ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader u subotu je održao predavanje "Hrvatska u trećem mileniju na pragu ulaska u EU i NATO" pred prepunom dvoranom Kennedy School of Government na Sveučilištu Harvard u Bostonu priopćeno je iz Vlade Republike Hrvatske. Dekan Ellwood predstavio je premijera Sanadera istaknuvši njegovu ulogu humanista i političara koji svojom vizijom vodi Hrvatsku na način koji može biti primjer svim državama jugoistočne Europe. U govoru je premijer Sanader predstavio ciljeve hrvatske vanjske politike naglašavajući kako Hrvatska dijeli najviše vrijednosti slobodnog suvremenog svijeta na kojima se zasnivaju EU i NATO. U sklopu posjeta Sveučilištu Harvard hrvatski premijer Ivo Sanader susreo se s predsjednikom Sveučilišta Larryjem Summersom, bivšim ministrom financija u vladi predsjednika Clintona. U dužem prijateljskom razgovoru Sanader i Summers razgovarali su o perspektivama Hrvatske, o situaciji na području jugoistočne Europe te o visokoškolskom obrazovanju. Predsjednik Sveučilišta Harvard izvijestio je premijera Sanadera da se na tom sveučilištu trenutačno školuje 12 hrvatskih studenata, dodaje se u priopćenju.

FALLUJA

Sedam osoba je ubijeno i 11 ranjeno u novom napadu američke vojske u subotu navečer na sunitski pobunjenički grad Falluju, doznaje se iz bolničkog izvora. Napad je bio usmjeren na tri kuće na sjeveru grada. Vojska je u priopćenju potvrdila napad i navodi da je ciljala mjesto sastanka skupine jordanskog islamista Abu Mussab al-Zarqawija, Ujedinjenje i sveti rat, povezanog s terorističkom mrežom Al-Qaida. "Prema našim informacijama desetak članova se sastalo kako bi planirali operacije na iračke civile i Multinacionalnu snagu", dodaje su u vojnom priopćenju.

MIAMI

Više od dva milijuna stanovnika istočne obale Floride dobilo je preporuku za evakuaciju prije prolaska ciklona Jeanne koji se pojačao od subote ujutro, doznaje se od lokalnih vlasti. "Više od dva milijuna ljudi dobilo je nalog za evakuaciju", rekao je Shelton Ensley iz službe sigurnosti Floride. Prema zadnjim vijestima iz nacionalnog centra za uragane, Jeanne je dosegla 3. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, a prate je vjetrovi koji pušu brzinom od 185 km/h. Ciklon je tijekom poslijepodneva stigao na 250 km od Floride. Pretpostavlja se da će kopno zahvatiti u noći sa subote na nedjelju na području istočne Floride, odnosno blizu mjesta koje je početkom rujna pogodio uragan Frances. Ciklon Jeanne najteže je pogodio Haiti, a ministrica zdravstva Josette Bijoux izjavila je u subotu da će trebati još puno vremena za utvrđivanje definitivnog broja žrtava katastrofe. Prema podacima odbora za koordinaciju u subotu samo u gradu Gonaives i četiri okolne općine poginulo je 1196 osoba, 1063 su nestale, a 2600 ih je ranjeno.

BAGDAD

Jedan američki vojnik osuđen je u subotu na 25 godina zatvora zbog ubojstva jednog Iračanina, pripadnika Nacionalne garde blizu Tikrita, objavila je američka vojska u priopćenju. "Vojnik Federico Merida izjasnio se krivim za ubojstvo i da je lažno svjedočio u procesu pred vojnim sudom", ističe se u priopćenju. Glasnogovornik američke vojske istaknuo je da je to najteža kazna koja je dosad izrečena američkom vojniku u Iraku od svibnja 2003. On je također otpušten iz vojske zbog nečasnog ponašanja, dodaje se u priopćenju.

MADRID

Anonimna osoba je u ime baskijske separatističke organizacije ETA upozorila u subotu da su ispod električnih stupova u dva mjesta na sjeveru zemlje, u Behobiji i Barujelli, postavljeni paketi bombe. Prva je bomba pronađena i pirotehničari su je dekativirali, no druga nije pronađena. Prema uobičajenom postupku, ETA je telefonski upozorila baskijski dnevni list Berria na postavljene bombe.

SANTIAGO

Bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta ispitao je u subotu u Santiagu sudac Juan Guzman Tapia u skopu istrage o zločinima počinjenim tijekom operacije Kondor, programu eliminacije političkih protivnika koji su pokrenule južnoameričke diktature tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća. Nakon što je tijekom 45 minuta saslušavao Pinocheta, koji je bio na vlasti između 1973. i 1990 nakon vojnog udara, sudac je otišao i nije dao izjave za tisak. Sudac Guzman je ispitivao Pinocheta o ubojstvima i nestancima u sklopu Operacije Kondor koju su organizirale tajne službe Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Paragvaja i Urugvaja. Tijekom te operacije nestale su stotina osoba. Odvjetnici bivšeg diktatora dva su puta postigli odgodu ispitivanja 6. i 9. rujna, kada su osporili nadležnost suca Guzmana i zatim su tražili liječničke preglede prije nego njihov klijent da izjave pred sudom. Ali 16. rujna Vrhovni sud Santiaga potvrdio je suca koji pokušava osuditi Pinocheta od siječnja 1998., od prve tužbe za genocid i ubojstva. Nakon subotnjeg ispitivanja sudac može zatražiti liječničke pretrage ili optužiti generala Pinocheta za zločine koje su počinili njegovi tajni agenti koji su sudjelovali u provedbi Operacije Kondor. Odvjetnik u građanskoj parnici Eduardo Contreras izjavio je da će u ponedjeljak tražiti Pinochetovo uhićenje i pokretanje procesa.

POITIERS

Dvadesetak osoba ozlijeđeno je u subotu u sukobima s pripadnicima francuske policije tijekom akcije u znak prosvjeda protiv GMO proizvoda u središtu Francuske, doznaje se iz policije. "Između 17 i 20 osoba lakše je ozlijeđeno, uglavnom imaju smetnje zbog suzavca, koji su upotrijebile snage reda kako bi otjerale prosvjednike s polja GMO kukuruza. Francuski ministar poljoprivrede Herve Gaymard taj je prosvjed nazvao "brutalnim pokušajem čupanja nasada GMO-a".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙