FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izborna skupština Instituta za ljudska prava

NOVI VINODOLSKI, 1. listopada 2004. (Hina) - Na izbornoj SkupštiniInstituta za ljudska prava, koji od 1996. djeluje u Novom Vinodolskom,danas je za predstojnika Instituta izabran jedan od njegovih osnivačaprof. dr. Jadranko Crnić.
NOVI VINODOLSKI, 1. listopada 2004. (Hina) - Na izbornoj Skupštini Instituta za ljudska prava, koji od 1996. djeluje u Novom Vinodolskom, danas je za predstojnika Instituta izabran jedan od njegovih osnivača prof. dr. Jadranko Crnić.

Za počasnog predstojnika Instituta izabran je dosadašnji predstojnik prof. dr. Nikola Filipović, izvršni tajnik bit će dr. Željko Bartulović, a dekani četiriju hrvatskih pravnih fakulteta izmjenjivat će se na mjestu predsjednika Skupštine Instituta.

Institut za ljudska prava u Novom Vinodolskom osnovan je s ciljem znanstvenog i stručnog vrednovanja i promicanja ljudskih prava u Hrvatskoj, afirmiranja hrvatske državne povijesti i vladavine prava te razvijanja demokratskih oblika komuniciranja. Suosnivači Instituta su pravni fakulteti u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te Gradsko poglavarstvo Novog Vinodolskog.

Institut organizira savjetovanja, seminare i druge oblike edukacije i stručno istraživačkog rada. Poslovi Instituta još su iniciranje rješavanja problematike ljudskih prava, ustrojavanje baze podataka, izdavanje stručne literature, razvijanje suradnje sa srodnim europskim ustanovama te promicanje vladavine prava i ljudskih prava.

Institut je osnovan na osnovi činjenica da su vladavina prava i poštivanje prava čovjeka najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske te radi potrebe retradicionalizacije hrvatskog državnog prava u kojemu posebno mjesto ima Vinodolski zakonik iz 1288.

U raspravi je istaknuto da Institut treba oživjeti i ojačati kako bi postao središte izvrsnosti u kojemu će nositelji svih aktivnosti biti pravni fakulteti čija se djelatnost podudara s radom Instituta.

Dr. Crnić najavio je stručni skup na kojemu će članovi Instituta sutra raspravljati o reformi pravnih studija u Hrvatskoj koja bi trebala biti završena do 2010.

Dekan riječkog Pravnog fakulteta prof. dr. Miomir Matulović istaknuo je da je potrebno dogovoriti osnovne sadržaje petogodišnjeg pravnog studija, ostaviti prostor za razvijanje posebnosti na pojedinim fakultetima te uskladiti sadržaje s drugim europskim pravnim fakultetima.

Dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta prof. dr. Branko Smerdel kazao je da se u reformi pravnih studija na osnovi Bolonjske deklaracije nameće nekoliko osnovnih tema: pravna informatika, europsko pravo, u kolikoj mjeri pravni fakulteti školuju kadrove za praktični rad, izrada novih nastavnih planova i programa te pitanje potrebe istodobne reforme pravnih studija i sada neprimjerenog pravosudnog ispita.

Smerdel smatra da je Ministarstvu pravosuđa potrebno ukazati da je sadržaj pravosudnog ispita potrebno gotovo posve izmijeniti i osuvremeniti.

Skup Instituta za ljudska prava u Novom Vinodolskom bit će održan sutra u hotelu Lišanj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙