FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SLUČAJ HRASTOV TREĆI PUTA U SUDNICI

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Radio slobodna Europa u ponedjeljakobjavljuje prilog o trećem suđenju nekadašnjem pripadniku posebnejedinice karlovačke Policijske uprave Mihajlu Hrastovu za ubojstvo 13i ranjavanje dvojice srpskih civila i rezervista JNA 1991. godine iprenosi ocjene Žarka Puhovskog, profesora prava Petra Novoselca ipredstavnika Građanskog odbora za ljudska prava o tom sudskomprocesu.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Radio slobodna Europa u ponedjeljak objavljuje prilog o trećem suđenju nekadašnjem pripadniku posebne jedinice karlovačke Policijske uprave Mihajlu Hrastovu za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice srpskih civila i rezervista JNA 1991. godine i prenosi ocjene Žarka Puhovskog, profesora prava Petra Novoselca i predstavnika Građanskog odbora za ljudska prava o tom sudskom procesu.

Mihajlo Hrastov se trinaest godina od krvoprolića na Koranskom mostu u Karlovcu jutros po treći puta našao na optuženičkoj klupi karlovačkog Županijskog suda, navodi postaja podsjećajući da je Hrastova karlovački Županijski sud dva puta oslobodio krivnje, a Vrhovni je sud dva puta ukinuo oslobađajuću presudu te donio odluku da se novo suđenje održi pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski ističe da je slučaj Hrastov i suđenje za zločin na Koranskom mostu posebno važno jer je do 2000. godine to bilo jedino suđenje na kojem je za ratne zločine okrivljen "čovjek koji je bio na hrvatskoj strani u ratu", prenosi postaja.

Odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske da se suđenje za zločin na Koranskom mostu ponovi, kao i suđenje za ratne zločine počinjene u splitskoj luci Lora, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Petar Novoselec ocjenjuje vrlo pozitivnim trendom u hrvatskom sudstvu i dodaje da je Vrhovni sud nekim svojim odlukama stavio do znanja sucima nižih sudova da moraju poštivati pravo", navodi postaja.

Prema ocjeni predstavnika Građanskog odbora za ljudska prava, najnovije suđenje u Karlovcu nije pružalo dovoljno argumenata za veći optimizam jer je započelo poprilično neozbiljno, uz sučeve riječi da "optužnicu protiv Marijana Hrastova ne treba ni čitati, jer svi znamo o čemu se radi" te je ova pročitana tek na inzistiranje odvjetnika jednog od dvojice ranjenih, prenosi radio postaja. Predsjednica Građanskog odbora za ljudska prava u Karlovcu Jelka Glumičić ističe kako se nakon prvog dana ponovljenog suđenja za ratni zločin na Koranskom mostu "ne može oteti dojmu da je proteklo kao repriza prvog i drugog suđenja", prenosi postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙