FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Sanader primio priznanje Sveučilišta u Pittsburghu

PITTSBURGH, 27. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanaderprimo je u ponedjeljak u Pittsburghu priznanje Sveučilišta Duquesne zadoprinos pomirbi te razvoju demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj.
PITTSBURGH, 27. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader primo je u ponedjeljak u Pittsburghu priznanje Sveučilišta Duquesne za doprinos pomirbi te razvoju demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj.

Uručujući priznanje premijeru Sanaderu rektor Sveučilišta Duquesne Charles Dougherty je rekao da se ono dodjeljuje za promicanje pomirbe i ljudskih prava te demokratskog razvitka Hrvatske.

Dougherty je naveo također i ulogu Hrvatske u borbi protiv globalnog terorizma te napore Vlade premijera Sanadera za uključenje zemlje u EU i NATO.

Zahvaljujući na priznanju Sanader je rekao kako je Pittsburgh posebice na srcu hrvatskog naroda zbog velikog broja doseljenika iz Hrvatske koji su počeli dolaziti na ovo područje još prije više od sto godina. Američka savezna država Pennsylvania u kojoj je Pittsburgh ima najviše američkih Hrvata u SAD-u, više od 50 tisuća.

Sanader je rekao da su Hrvati u Pittsburghu uspjeli očuvati svoj nacionalni identitet i kulturu istodobno jačajući odnose svoje nove američke domovine i Hrvatske. U Pittsburghu je sjedište Hrvatske bratske zajednice, najveće organizacije Hrvata izvan Hrvatske s oko 90 tisuća članova koja ove godine obilježava 110 godina postojanja.

Sanader je okupljenima kazao kako Hrvatska trenutno radi na realizaciji dva svoja ključna vanjsko-politička cilja- uključenju u EU i NATO te da u nastojanju da se priključi ovim institucijama jača demokraciju i ljudska prava.

Govoreći o odnosima EU i SAD-a Sanader je kazao da je očuvanje transatlanskih veza i vrijednosti vitalno za održavanje mira i sigurnosti. On je naglasio da Hrvatska svoje buduće članstvo u EU drži nerazdvojivim od prijateljstva i partnerstva sa SAD-om.

Na prigodnoj svečanosti nastupio je tamburaški orkestar Sveučilišta Duquesne Tamburitzans koji je izveo nekoliko hrvatskih narodnih kompozicija. Orkestar postoji već 68 godina i čuva i nastavlja glazbenu tradiciju zemalja istočne i jugoistočne Europe među kojima i Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙