FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

okrugli stol o pravima osoba s invaliditetom

ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Vladin Ured za ljudska pravaorganizirao je danas okrugli stol o pravima osoba s invaliditetom,uoči donošenja Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskihprava, kojim Vlada želi poboljšati zaštitu ljudskih prava uHrvatskoj.
ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Vladin Ured za ljudska prava organizirao je danas okrugli stol o pravima osoba s invaliditetom, uoči donošenja Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava, kojim Vlada želi poboljšati zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj.

Po riječima predstojnika Ureda za ljudska prava Luke Mađarića, Nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava trebao bi biti gotov do kraja godine, a njegova bi primjena trebala početi 2008.

Budući da u Hrvatskoj živi 430 tisuća osoba s invaliditetom, koji čine skoro 10 posto stanovništva, njihovim pravima treba dati posebnu pozornost, naglasio je Mađarić.

Donošenje Nacionalnog programa Vlada želi unaprijediti ljudska prava, posebice skupina koje iziskuju prioritetno rješavanje problema, podići razinu svijesti svakog pojedinca o važnosti poznavanja i ostvarivanja prava, suradnju s državnim tijelima itd.

Predstavnici saveza invalida i stručnjaci upozorili su da su invalidne osobe u svakodnevnom životu još uvijek stigmatizirane, bez jednakih mogućnosti kao zdrave osobe, te često fizički i emocionalno izolirane.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš rekao je kako je među 25 posto žena koje su barem jednom u životu bile žrtve nasilja veliki broj žena s invaliditetom koje zbog svoje invalidnosti i izolacije često nemaju nikakve mogućnost izaći iz kruga nasilja.

Danijela Bratković s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta smatra da su osobe s mentalnom retardacijom u Hrvatskoj još uvijek žrtve stereotipa i predrasuda, čime društvo potiče nasilje prema njima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙