FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NIGERIJA: GERILSKI VOĐA OPTUŽUJE VLADU ZA KRŠENJE PRIMIRJA

ABUJA, 1. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Pobunjenički vođa MujahidDokubo-Asari optužio je u petak nigerijsku vladu za kršenje primirjadogovorenog u srijedu, zaprijetivši dizanjem u zrak plinskogpostrojenja Soku i prekidanjem naftnih operacija u Delti Nigera ukojoj se crpi većina od 2,3 milijuna barela nafte dnevno.
ABUJA, 1. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Pobunjenički vođa Mujahid Dokubo-Asari optužio je u petak nigerijsku vladu za kršenje primirja dogovorenog u srijedu, zaprijetivši dizanjem u zrak plinskog postrojenja Soku i prekidanjem naftnih operacija u Delti Nigera u kojoj se crpi većina od 2,3 milijuna barela nafte dnevno.

Dogovorenim primirjem spriječena je gerilska ofenziva najavljivana za petak, jer je vlada pristala na pregovore s Asarijem o zahtjevima za političkom reformom i gospodarskom obnovom siromašne delte. Naime, usprkos velikim prihodima od nafte i plina, domaće stanovništvo ima vrlo malo koristi od toga, te stoga traži pregovore o autonomiji i podijeli prihoda.

Asari je upozorio da "nigerijska vojska krši primirje" no vojni glasnogovornik je na tu tvrdnju odgovorio da vojska nije primila naredbe da zaustavi operacije protiv "gangstera".

"Naše su ophodnje i dalje redovite. Asari, tj. njegova Sila narodnih dragovoljaca, tek je jedna od mnogih bandi", kazao je glasnogovornik, ne osvrćući se na prijetnje pobunjeničkog vođe da će njegove trupe odgovoriti na kršenje primirja.

Najveći naftni proizvođač u Nigeriji, Royal Dutch Shell, objavio je da je iz postrojenja Soku evakuirano 200 radnika.

Uslijed mogućih novih sukoba u Nigeriji, cijena nafte se u petak drži na 49 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙