FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BAREL NAFTE BLIZU 50 DOLARA PRITISNUO AMERIČKA TRŽIŠTA

NEW YORK, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Po prvi puta od 17.kolovoza, vrijednost njujorškog Dow Jones indeksa spustila se uponedjeljak ispod 10.000 bodova, kako je cijena barela nafte premašila50 dolara, ojačavši zabrinutosti oko korporativnih zarada.
NEW YORK, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Po prvi puta od 17. kolovoza, vrijednost njujorškog Dow Jones indeksa spustila se u ponedjeljak ispod 10.000 bodova, kako je cijena barela nafte premašila 50 dolara, ojačavši zabrinutosti oko korporativnih zarada.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 0,6 posto, na 9.988 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je za više od jedan posto, na 1.859 bodova.

Na njujorškom tržištu nafte barel je dosegnu rekordnu cijenu od gotovo 50 dolara, uslijed nestabilnosti u Nigeriji, petom po veličini OPEC-ovom proizvođaču, pridodavši tako neizvjesnostima koje već postoje oko nedostatnih isporuka iz Rusije, Saudijske Arabije i Iraka.

"Glavna vijest na tržištu dionica je nafta. Cijena nafte sada je tržišni barometar", ocijenio je situaciju na tržištu Evan Olsen, čelnik trgovine pri Stephens Inc-u.

Rekordne cijene nafte potaknule su pad cijena dionica zrakoplovnih kompanija, koje su suočene s rastućim troškovima goriva. Samo dionica američkog prijevoznika Delta Air Linesa potonula je gotovo 10 posto, na 2,94 dolara.

Analitičari investicijske tvrtke JP Morgana snizili su rejting dionicama zrakoplovnih kompanija, istaknuvši rast cijena goriva, slabu potražnju na Floridi i slabe trendove u toj industriji. Dionice ostalih američkih zračnih prijevoznika oslabile su oko pet posto

Tržišta je neugodno iznenadilo i snižavanje investicijskog rejtinga dionicama proizvođača čipova, što je negativno utjecalo na tehnološki sektor.

Na europskim burzama jučer su cijene dionica potonule na najnižu razinu u protekla dva tjedna, kako je rekordna cijena nafte ojačala strah tržišnih sudionika od recesije. Londonski Ftse indeks spustio se 0,8 posto, na 4.541 bod. Frankfurtski DAX oslabio je 0,9 posto, na 3.874 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙