FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU I SAD PRED TRGOVINSKIM SUKOBOM OKO SUBVENCIJA AIRBUSU

WASHINGTON/BRUXELLES, 1. listopada 2004. (Hina/AFP) - Europska unija(EU) i Sjedinjene Države korak su bliže trgovinskom ratu okozrakoplovne industrije nakon neuspjelog postizanja sporazuma tijekomrazgovora o subvencijama europskom proizvođaču Airbus Industrie.
WASHINGTON/BRUXELLES, 1. listopada 2004. (Hina/AFP) - Europska unija (EU) i Sjedinjene Države korak su bliže trgovinskom ratu oko zrakoplovne industrije nakon neuspjelog postizanja sporazuma tijekom razgovora o subvencijama europskom proizvođaču Airbus Industrie.

SAD je sada kazao da bi mogao provesti prijetnju američkog predsjednika Georga W. Busha da iznese slučaj oko subvencija pred Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), nakon neuspjelog dogovora u pregovorima između američkog trgovinskog predstavnika Roberta Zoelicka i europskog povjerenika za trgovinu Pascala Lamyja.

EU je, pak, danas upozorila američki Kongres da će odbiti ukinuti svoje trgovinske sankcije nametnute američkim kompanijama ako Washington pokrene slučaj pred WTO-om u cilju okončanja državnih subvencija europskom proizvođaču zrakoplova Airbusu. Te subvencije dopuštene su transatlantskim sporazumom postignutim 1992.

Nade u ponovne pregovore oko toga sporazuma iz 1992. sada se smanjuju, kazao je glasnogovornik Europske komisije u Washingtonu Anthony Gooch, poslije razgovora između Zoelicka i Lamyja. "Ustvari sada se čini da bi to bilo prilično teško postići", dodao je Gooch.

Putem glasnogovornika, Zoelick je izjavio da je "status quo neprihvatljiv". "Vjerujemo da je potreban novi sporazum koji stvara ravnopravnu igru i prekida nepoštenu podršku koju Airbus prima. Kao što je predsjednik kazao, mislimo da su te subvencije nepoštene i iskoristit ćemo sve opcije da ih okončamo - uključujući i iznošenje slučaja pred WTO, bude li potrebno.Nastavit ćemo konzultirati sve domaće sudionike i Kongres, zajedno s dužnosnicima u Europi, te ćemo brzo odlučiti o budućim koracima".

Bush je zaposlenicima Boeinga, za vrijeme predsjedničke kampanje u Seattleu sredinom kolovoza, kazao da je spreman iznijeti slučaj oko subvencija pred WTO. Od osnivanja, Airbus je nadmašivao Boeing u mnogim sektorima i Bush je kazao da je vladina pomoć "nepoštena".

Glasnogovornik EU kazao je da će Europa promptno reagirati na pritužbe SAD-a WTO-u. Gooch je izjavio da Boeing i nadalje prima porezne olakšice koje dobivaju američki izvoznici koje je WTO već osudio. Lamy je raspravljao o poreznim olakšicama s američkim dužnosnicima u Kongresu.

Glasnogovornik EU bio je optimističan da će Kongres usvojiti novi zakon o poreznim olakšicama, no kazao je da je Lamy naglasio zabrinutosti EU oko predloženog tranzicijskog razdoblja u legislativi. Proširena EU čeka da se izmjeni zakon o poreznim olakšicama prije nego ukine sankcije koje je nametnula nakon presude WTO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙