FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NAJAMNICI - TAJNA VOJSKA ALI I PRIJETNJA ZA SAD

ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - Američka vlada angažira godišnje utajnim operacijama oko 200 tisuća najamnika posredstvom bivšihgenerala koji često na tim poslovima zarađuju pravo bogatstvo alitakve transakcije imaju i svoju cijenu, upozorava L.A. Times.
ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - Američka vlada angažira godišnje u tajnim operacijama oko 200 tisuća najamnika posredstvom bivših generala koji često na tim poslovima zarađuju pravo bogatstvo ali takve transakcije imaju i svoju cijenu, upozorava L.A. Times.

MPRI, jedna od tvrtki koje angažiraju vojnike-najamnike, ima na terenu desetke bivših generala i 10 tisuća bivših pripadnika specijalnih postrojbi, ističe list, upozoravajući da su proteklih godina najamnici povezani s nizom slučajeva zlostavljanja u rasponu od operacija etničkog čišćenja u Hrvatskoj do trgovine bijelim robljem u Bosni.

Najamnici se koriste kako bi se zaobišla ograničenja koja oružanim snagama nameće savezna vlast, tumači LAT, navodeći pritom primjer odredbe Kongresa po kojoj u Bosni nije smjelo biti angažirano više od 20 tisuća vojnika pa je vojska jednostavno angažirala dodatnih 2000 vojnih najamnika.

Sve učestaliji angažman vojnih freelancera i najamnika ojačao je sektor vojnih usluga koji je dugo bio u padu a američka javnost pritom nije imala prilike raspravljati o tom pitanju kao ni o pravilima njihova ponašanja na bojištu. Bude li se pitalo neke moćne snage u Washingtonu, neće je ni dobiti, zaključuje list.

Tajna vojska Washingtona navodno danas bilježi prihode koji se mjere milijardama dolara a zapošljava desetke tisuća ljudi a sve snažnije oslanjanje Washingtona na taj sektor moglo bi se vratiti SAD-u poput bumeranga budući da je takve vojnike ipak daleko lakše unajmiti nego ih se riješiti, dodaje LAT.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙