FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD ULOŽIO ŽALBU WTO-U ZBOG EU CARINSKIH PRAVILA

BRUXELLES, 22. rujna 2004. (Hina/AFP) - SAD je u utorak najavio da ćepodignuti tužbu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protivEuropske unije (EU), požalivši se da je nepostojanje jedinstvenihcarinskih pravila i procedura između 25 njezinih članica barijeraameričkom izvozu.
BRUXELLES, 22. rujna 2004. (Hina/AFP) - SAD je u utorak najavio da će podignuti tužbu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv Europske unije (EU), požalivši se da je nepostojanje jedinstvenih carinskih pravila i procedura između 25 njezinih članica barijera američkom izvozu.

Taj neočekivani potez ima za cilj povećati pritisak na EU da uskladi svoju carinsku regulativu i stvori nove pravne mehanizme koji će omogućiti stranim kompanijama da se žale na nepovoljne sudske odluke izravno na sudovima s ovlastima širom EU.

"Naši izvoznici danas su suočeni s jedinstvenim tržištem bez zajedničkih carinskih praksi", izjavio je američki trgovački predstavnik Robert Zoelick, koji je zatražio od EU da riješi to pitanje kroz konzultacije. Američki izvoz u 25 zemalja EU prošle je godine dosegnuo vrijednost od 155,2 milijarde dolara.

"Žalimo zbog američkog poteza da to pitanje iznese pred WTO umjesto da koristi bilateralno EU-SAD zajedničko vijeće za carine, koje bi predstavljalo bolji forum za rješavanje tih pitanja", rekla je glasnogovornica povjerenika za trgovinu, Arancha Gonzales.

Do najnovijeg nesporazuma dolazi uoči posjeta europskog povjerenika za trgovinu Pascala Lamyja idućega tjedna Washingtonu i u Bruxellesu će se zasigurno ocijeniti da je politički motiviran uoči američkih predsjedničkih izvora u studenome. "Odjednom nekako osjećaju potrebu žuriti u WTO, baš uoči izbora", kazao je jedan EU dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙