FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka o trećem GSM operateru 18. listopada

ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Vijeće Hrvatske agencije zatelekomunikacije do 18. listopada razmotrit će tri pristigle ponude nanatječaj za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji, a toga će datumaobjaviti i odluku o davanju ili nedavanju koncesija, kazao je danasnakon javnog otvaranja ponuda predsjednik Vijeća Gašpar Gaćina.
ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije do 18. listopada razmotrit će tri pristigle ponude na natječaj za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji, a toga će datuma objaviti i odluku o davanju ili nedavanju koncesija, kazao je danas nakon javnog otvaranja ponuda predsjednik Vijeća Gašpar Gaćina.

Do isteka roka danas u 12 sati Vijeću su ponude dostavili ukupno tri ponuditelja, od kojih je samo tvrtka Tele2 d.o.o. iz Zagreba zatražila koncesiju za drugu generaciju mobilne telefonije (GSM/DCS 1800), čime i jedina konkurira za (dugoočekivanog) trećeg operatera mobilne telefonije u Hrvatskoj.

Ostale dvije ponude su one postojećih operatera, tvrtki HTmobile i VIPnet, koji su zatražili samo koncesiju za treću generaciju mobilne telefonije (UMTS), čime žele nadograditi i pojačati svoje mreže i usluge na hrvatskom tržištu.

Treći operater komercijalno bi mogao početi poslovati u proljeće 2005. odnosno u razdoblju između travnja i lipnja, rekao je državni tajnik za promet i veze Dražen Breglec izrazivši očekivanje da će to donijeti i niže cijene mobilnog telefoniranja.

Natječajem od 20. srpnja nudile su se tri koncesije u sustavu druge generacije mobilne telefonije (GSM/DCS 1800) te tri koncesije za treću generaciju (UMTS).

Iako članovi Vijeća danas nisu otkrili tko točno imenom i kapitalom stoji iz ponude tvrtke Tele2, obrazloživši to znakom "povjerljivo" na ponudama, doznaje se da iza ponude Tele2 stoji hrvatsko-švedski konzorcij naziva "Treća sreća".

Taj konzorcij čine devet hrvatskih kompanija/partnera - Dalekovod, Jamnica, FIMA Holding, Croatia osiguranje, Nexe grupa, Konstruktor-inženjering, Lura, Institut građevinarstva Hrvatske te Privredna banka Zagreb (PBZ) udruženi sa švedskim telekom operaterom Tele2. "Treća sreća" za sutra je sazvala konferenciju za novinare, na kojoj će predstaviti ponudu tvrtke Tele2.

Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije na današnjem je javnom otvaranju ponuda odbilo zahtjeve tvrtki "Croatia mobile" (iza koje stoji Mislav Šutalo) te tvrtke "Eurodet" za produljenjem roka za podnošenje ponuda.

Neslužbeno se doznaje i da je s predajom ponude zakasnila tvrtka "Metch Telekom", koja je jedina bila zainteresirana za kombiniranu koncesiju. Od predavanje ponude dan prije isteka roka odustali su pak iz hrvatskog poslovnog konzorcija "H plus telekom" (sjedište u Splitu), jer, kako su naveli, "nisu naišli na željenu potporu hrvatskog kapitala u dugoročnom financiranju projekta".

Državni tajnik Breglec, koji je bio nazočan otvaranju ponuda, izjavio je da je "izuzetno" zadovoljan raspletom situacije, kao i pristiglim ponudama. Iako se za novog, trećeg operatera prijavila samo jedna tvrtka, vjeruje da će Hrvatska i s njime dobiti kvalitetnog, iskusnog i tržišno konkurentnog davatelja usluga mobilne telefonije, što je, dodaje, i bila namjera natječaja.

U vezi ponude za koncesiju UMTS priopćenjem se danas oglasila i tvrtka VIPnet, navodeći kako uvođenje UMTS-a predstavlja nadogradnju već postojeće mreže kao i razvoj novih proizvoda i usluga.

Nakon danas pristiglih ponuda vidljivo je da je za sada bez zanimanja ulagača u Hrvatskoj ostalo još tri koncesije u mobilnoj telefoniji - jedna UMTS te dvije GSM/DCS 1800 ili jedna kombinirana (GSM/DCS-1800/UMTS), za koju danas nije stigla niti jedna ponuda, te jedna GSM/DCS-1800.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙