FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZABA: DO KRAJA GODINE JOŠ 400 MLN KUNA STAMBENIH KREDITA

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Zagrebačka je banka u ovoj godinisvojim klijentima odobrila stambenih kredita u iznosu od 1,5 milijardikuna, a do kraja godine taj bi se iznos trebao povećati za još 400milijuna kuna, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare članUprave te banke Tomica Pustišek.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Zagrebačka je banka u ovoj godini svojim klijentima odobrila stambenih kredita u iznosu od 1,5 milijardi kuna, a do kraja godine taj bi se iznos trebao povećati za još 400 milijuna kuna, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare član Uprave te banke Tomica Pustišek.

Ukupni iznos svih do sada odobrenih stambenih kredita Zagrebačke banke (ZABA) dosegnuo je 7,9 milijardi kuna, što prema Pustišekovim riječima čini 40-postotni udio na hrvatskom tržištu stambenih kredita.

Predstavnici ZABA-e danas su predstavili i novu vrstu stambenih kredita tzv. "fleksibilnih" kredita koje karakterizira mogućnost korištenja različitih instrumenata osiguranja, tolerantniji rok plaćanja rata te mogućnost plaćanja instrumenata osiguranja iz samog kredita.

Tako se, pojasnio je Pustišek, umjesto jamca kao instrument osiguranja mogu koristiti hipoteka, depozit, ulog u novčane ili investicijske fondove ZABA-e te otkupna vrijednost police osiguranja života u korist Banke.

Rok plaćanja rate, pak, produžen je do 15. u mjesecu, a "fleksibilni" kredit omogućava i da se iz odobrenog kredita plate depoziti, ulozi u fondove, uplata osiguranja života ili naknada.

Kombinaciju instrumenata osiguranja klijent može birati sam, a odnos vrijednosti kredita i instrumenta osiguranja, rekao je Pustišek, snižen je sa 1:1,35 na 1:1,25. Dodao je kako ovi krediti nisu dostupni samo klijentima ZABA-e, već i osobama koje plaću primaju preko bilo koje druge banke.

Kamatna se stopa kod "fleksibilnih" stambenih kredita kreće od 6,80 do 7,59 posto, rok otplate je do 25 odnosno do 30 godina, a naknada za obradu iznosi između 1 i 1,5 posto. Krediti se odobravaju u iznosu od 2,5 tisuće do 250 tisuća eura, a moguć je i poček od 12 mjeseci.

Osim stambenih, ZABA je u ponudu uvela i "fleksibilne" gotovinske nenamjenske kunske te gotovinske nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu.

Kod nenamjenskih kunskih kredita, koji se odobravaju u iznosu od 5 tisuća do 115 tisuća kuna, godišnja kamatna stopa iznosi 9,9 posto, rok otplate je do 7 godina, a naknada iznosi 3 posto. Istodobno, nenamjenski gotovinski kredit s valutnom klauzulom moguće je dobiti u iznosu od 500 do 20 tisuća eura, uz kamatu od 9,50 posto, na otplatu do 7 godina te 2 posto nadnade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙