FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRAĐANI DUGUJU BANKAMA GOTOVO 60 MILIJARDI KUNA

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Poslovne banke su plasmanestanovništvu u srpnju povećale za oko milijardu kuna, pa su njihovaukupna potraživanja krajem toga mjeseca dosegnula gotovo 60 milijardikuna, podatci su Hrvatske narodne banke.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Poslovne banke su plasmane stanovništvu u srpnju povećale za oko milijardu kuna, pa su njihova ukupna potraživanja krajem toga mjeseca dosegnula gotovo 60 milijardi kuna, podatci su Hrvatske narodne banke.

To je za 15,98 posto više nego u srpnju prošle godine, čime je nastavljen trend usporavanja rasta plasmana stanovništvu na godišnjoj razini. To je, napominju analitičari RBA, ujedno i najniža godišnja stopa rasta zabilježena u posljednjih nekoliko godina.

Poslovne banke su plasmane stanovništvu u srpnju povećale za 1,06 milijardi kuna, tako da su ukupna potraživanja banaka od stanovništva, što uključuje kunske i devizne kredite, krajem srpnja dosegnula iznos od 58,8 milijardi kuna.

No, na mjesečnoj razini, u srpnju u odnosu na lipanj, krediti stanovništvu porasli su za 1,8 posto, što je najviši mjesečni porast od listopada prošle godine.

Analitičari RBA pretpostavljaju da je mjesečnom porastu kredita stanovništvu pridonio porast novoodobrenih kredita za osobne automobile, s obzirom na srpanjski porast prodaje novih osobnih automobila.

Znatno manje nego stanovništvu porasli su krediti poduzećima, za tek nešto više od sto milijuna kuna (točnije 106,4 milijuna) u srpnju u odnosu na lipanj.

Krediti poduzećima krajem srpnja dosegnuli su iznos od 56,12 milijardi kuna, što je oko 3,7 milijardi, ili 7,1 posto više nego u srpnju prošle godine.

Analitičari središnje banke još su prije nekog vremena zamijetili da se poduzeća sve više okreću drugim oblicima financiranja, putem lizinga ili izravnim zaduživanjem u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙