FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA JE 2. SVJETSKI RAT ZAVRŠILA NA STRANI ANTIFAŠIZMA

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska će uskoro zabraniti isticanjefašističkih ali i simbola drugih totalitarnih ideologija, najavila jeu razgovoru za Glas Amerike hrvatska ministrica pravosuđa VesnaŠkare-Ožbolt.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska će uskoro zabraniti isticanje fašističkih ali i simbola drugih totalitarnih ideologija, najavila je u razgovoru za Glas Amerike hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

"Zabrana je jasan znak da su određene ikonografije i ponašanja u Hrvatskoj nepoželjna i da ih se više neće tolerirati", rekla je ministrica Škare-Ožbolt, ističući kako "ovaj zakon vrlo jasno kaže da je podizanje spomenika, veličanje dužnosnika NDH ili isticanje simbola iz tog vremena koje je tragično razdoblje hrvatske prošlosti u suprotnosti s interesima RH".

"Hrvatska je Drugi svjetski rat završila na strani antifašizma i jednom mora vrlo jasno pokazati što misli o takvim provokacijama", ističe hrvatska ministrica pravosuđa.

U osvrtu na ocjenu političkih analitičara da je vrlo važno ali i ironično da taj zakon donosi baš HDZ, ministrica podsjeća da aktualna vlada u Zagrebu "nije do kraja HDZ-ova vlada. Doista, u vladi je, barem što se tiče DC-a i HDZ-a, nova generacija političara koja se ne osvrće ni na kakva tiha provlačenja nego vrlo oštro i jasno daje do znanja kakva su njena opredjeljenja", navodi VOA njezine riječi.

Iako je zakonsko rješenje ekstenzivno, pa bi kažnjavanje veličanje simbola ustaštva, nacizma ili komunizma moglo ovisiti o svjetonazoru pojedinog suca, ministrica Škare-Ožbolt ističe da rješenja koja zakon nudi ne dovode u pitanje antifašistički pokret koji su u Hrvatskoj vodile komunističke vođe, prenosi postaja.

"Ljudi često postavljaju pitanje hoće li se rušiti spomenici i skidati zvijezde. neće. Jer treba reći da je Hrvatska bila opredijeljena i da je najveći, najjači antifašistički pokret bio upravo u Hrvatskoj", naglašava Škare-Ožbolt u razgovoru za VOA-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙