FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKI SABOR: ODBOR ZA RAD O INVALIDSKIM MIROVINAMA

ZAGREB,21. rujna(Hina) - Odbor za rad, zdravstvo i socijalnu politikuzatražio je danas od Vlade da izradi analizu statusa invalida rada, aodbacio prijedlog Kluba zastupnika HNS/PGS-a da se mirovine invalidaprije stupanja na snagu Zakona o mirovinskom osiguranju iz 1999.usklade s mirovinama onih koji su umirovljeni po tom zakonu.
ZAGREB,21. rujna(Hina) - Odbor za rad, zdravstvo i socijalnu politiku zatražio je danas od Vlade da izradi analizu statusa invalida rada, a odbacio prijedlog Kluba zastupnika HNS/PGS-a da se mirovine invalida prije stupanja na snagu Zakona o mirovinskom osiguranju iz 1999. usklade s mirovinama onih koji su umirovljeni po tom zakonu.

Klub zastupnika HNS/PGS-a Hrvatskom saboru je predložio da zaljučcima obveže Vladu na usklađivanje tih mirovina jer su one po novom zakonu znatno veće.

U klubu smatraju da je riječ o kršenju ustavne odredbe o jednakosti građana.

Raspravu o izvješćima o mirovinskim tržištima i radu HZMO-a u 2003. Željka Antunović (SDP) iskoristila je kako bi pohvalila mirovinsku reformu koju je provela bivša Vlada, optužujući sadašnju za odustajanje od reformskih procesa i poreznih olakšica.

Predsjednik Odbora Marko Turić (HDZ) oduzeo joj je riječ zbog skretanja s teme, a Stjepan Bačić (HDZ) izrazio sumnju u uspješnost mirovinske reforme, ocjenjujući da "nitko ne može jamčiti da i fondovi neće propasti za nekoliko godina".

Usprotivio mu se SDP-ovac Davorsko Vidović, pozivajući Bačića da "ne širi kaos", ističući da je riječ o reformi koja je dobila visoke ocjene u međunarodnim krugovima.

Odbor je podržao konačni prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju zloporabe opojnih droga, uz primjedbu HSS-ove zastupnice Ljubice Lalić da su predložene izmjene nedostatne i da neće omogućiti provedbu Zakona.

"Predložene izmjene još su jedan odraz nemoći države da sudove prisili da rade svoj posao", ocijenila je Lalić, komentirajući prijedlog da, umjesto povjerenstava pri sudovima, uništavanje zaplijenjene droge nadgleda međuresorno povjerenstvo, u kojem će, uz predstavnike ministarstava, biti i predstavnik Hrvatskoga novinarskog društva.

Najavljena sjednica Odbora za financije odgođena je za sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙