FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 29. rujna

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 29. rujna.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 29. rujna.

ZAGREB - Blagdan sv. Mihovila, 29. rujna, policija obilježava kao svoj Dan. Tim povodom, predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova primit će predsjednik Republike Stjepan Mesić (Ured predsjednika u 10,30 sati) , a svečana akademija u povodu Dana policije održat će se na Zagrebačkom velesajmu u 20 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravljat će o HDZ-ovu zahtjevu da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo sve činjenice u svezi s jamstvima koja je bivša Vlada Ivice Račana davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", sada u stečaju. Raspravom o "Lencu" Sabor ulazi u treći tjedan rada 10. sjednice, koja će potrajati do sredine listopada. Do tog roka zastupnici bi se trebali očitovati o još 40-ak točaka dnevnog reda, među kojima i o sporazumu o novom stand by aranžmanu s MMF-om, temi koju je inicirao oporbeni SDP (zgrada Hrvatskog sabora, Trg sv. Marka 6 u 9,30 sati).

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor održat će, s predstavnicima udruga proisteklim iz Domoivnskog rata, konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o nacrtu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji (Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijeske solidarnosti, Park Stara Trešnjevka 4, u 11,30 sati).

PULA - Drugi Kongres hrvatskih povjesničara od 29. rujna do 3. listopada održava se na temu "Hrvatska i Europa - integracije u povijesti". Sudionici Kongresa raspravljat će o toj temi na plenarnim sjednicama i sekcijama, koje će se baviti raznim povijesnim aspektima kao što su demografska povijest, parlamentarna povijest, nacija i nacionalizam, povijest športa, vojna povijest, povijest žena, gospodarska povijest itd. Kongres počinje s radom u četvrtak 30. rujna, a danas, uoči njegova otvaranja, održat će se okrugli stol "Istarski prostor: poluotok, Jadran, Sredozemlje". Kongres organizira Hrvatski nacionalni odbor za povjesne znanosti u suradnji s Filozofskim fakultetom u Puli. Pokrovitelj je Predsjednik Republike, a supokrovitelj Ministarstvo europskih integracija (hotel Brioni u 10 sati).

ZAGREB - Otvorenje izložbe "7000 godina perzijske umjetnosti" kojom se prikazuje izuzetno mjesto perzijske kulture i civilizacije u povijesti čovječanstva. U muzeju Mimara bit će predstavljeni izlošci iz fundusa Iranskog narodnog muzeja u Teheranu koji pokrivaju razdoblja kasnoga neolita, eneolitika, brončanoga i željeznog doba, vrijeme Međana, Ahemenida, Seleukida, Parta i Sasanida. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a ostvarena je u suradnji muzeja Mimara, Iranskog narodnog muzeja i Iranskog kulturnog centra u Zagrebu (Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5 u 19 sati).

ZAGREB - Galerija Klovićevi dvori održat će konferenciju za novinare u povodu izložbe "Dora Maar i Picasso - dodir pogledom" koja se otvara 30. rujna. Izlošci su vlasništvo Muzeja "Picasso" u Parizu, a kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Anne Baldassari, ujedno i voditeljica zbirke toga muzeja. Izložba obuhvaća 380 radova nastalih od 1935. do 1945., od toga je osamdesetak Picassovih originala, crteža, ulja i grafika, a ostalo su fotografije Dore Maar, koja je objektivom pratila nastanak djela velikoga majstora. Ime Dora Maar je kratica za Henriette Theodora Markovitch. Otac joj je bio Hrvat, a majka Julie Voisin Francuskinja iz Toursa. (Galerija Klovićevi dovori u 11 sati).

ZAGREB - Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) održat će konferenciju za novinare o nastupu hrvatskih autora i izdavača na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu (Draškovićeva 45 u 11 sati).

Dežurni urednici:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙