FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 30. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 30. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PEKING

Kina je u četvrtak od Kanade zatražila da preda 44 osobe koje traže azil a koje su u srijedu prešle preko sigurnosne ograde i sklonile se u kanadskom veleposlanstvu.

"Mi se zbog sigurnosnih razloga protivimo praksi upada u strana veleposlanstva", izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova Shen Guofang, objašnjavajaći da bi "kanadska strana trebala te osobe predati Kini jer su ilegalno ušle na kineski teritorij".

Za sada nije jasno da li je Kina predala službeni zahtjev za predajom skupine u kojoj se nalazi i šestero djece, dok se kanadsku stranu nije uspjelo kontaktirati za komentar.

SEUL

Južna Koreja u četvrtak je zatražila da se prema izbjeglicama, koje su se u srijedu sklonile u kanadskom veleposlanstvu u Pekingu, postupa prema humanitarnim načelima.

"Sve ćemo učiniti kako bi se prema 44 osobe postupalo humano i kako bi se uvažila njihova volja", rekao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova Kim Sung-Chul.

Među 44 izbjeglice nalazi se šestero djece. Dok neki izvori tvrde da su svi Sjevernokoreanci, drugi govore o "većini" Sjevernokoreanaca u skupini koja traži azil.

CANBERRA

Australski premijer John Howard u četvrtak je izjavio da neće slijediti primjer svog britanskog kolege Tonyja Blaira i ispričati se zbog pogrešnih obavještajnih podataka o oružju za masovno uništenje koji su poslužili kao opravdanje za pokretanje napada na Irak.

"Ne slijedim automatski ono što kaže premijer Blair...dobili smo obavještajne podatke kojima vjerujem. Ne mislim se ni u kojem trenutku ispričati što smo se riješili Sadama Huseina. Donijeli smo odluku u dobroj volji, utemeljenu na dostupnim obavještajnim podacima", objasnio je Howard.

Howard, koji se nalazi u izbornoj utrci za izbore zakazane za 9. listopada, ponovio je da Australija nema namjeru slati dodatni broj vojnika u Irak, kao niti da od SAD-a očekuje da tako nešto zatraži.

TOKIO

Snažni tajfun Meari, koji je u četvrtak oslabio i kreće se prema sjeveru, ostavio je u Japanu najmanje 16 poginulih i 11 nestalih, priopćili su policija i vatrogasci.

Ovo je bio 21. po redu pacifički tajfun koji se prvo obrušio na Japan, priopćila je Japanska meteorološka agencija.

Tajfun Meari, što na sjevernokorejskom dijalektu znači jeka, jedna je od najsnažnijih oluja koja se ove godine obrušila na Japan. Od početka godine Japan je pogodilo osam tajfuna, nadmašivši 1990. godinu kada je tu zemlju pogodilo šest tajfuna. Meari je iza sebe ostavio više od 4.000 poplavljenih kuća u okrugu Mie.

GAZA

Izrael je pokrenuo novi napad raketama na pojas Gaze u srijedu kasno navečer u kojem su ubijena dva Palestinca, a još četiri su ranjena, objavili su liječnički izvori.

Izraelski helikopter ispalio je projektil na izbjeglički kamp Jabalya na sjeveru pojasa Gaze koji je ubio dvoje Palestinaca, od kojih je jedan bio policajac.

Nekoliko trenutaka poslije toga, palestinski humanitarni ured bombardiran je i uništen u odvojenom helikopterskom napadu u gradu Gazi, ali u njemu nije bilo žrtava, navode svjedoci tog napada.

Oba izraelska napada uslijedila su nakon što je raketa lansirana sa sjevera Gaze pala u južni Izrael i ubila dvoje izraelske djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙